Reşit olmayanla cinsel ilişki suçu - Yıldız, Gamze (Hasan Kalyoncu Üniversitesi / Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı, 2025)
Geçmişten günümüze ayrıca dünyanın farklı bölgelerinde çocukların haklarının korunması, çocukların istismara uğramaması ve sömürülmemesi adına birçok mücadele verilmiş ve verilmeye devam edilmektedir. Rıza olmaksızın yapılan her türlü cinsel eylemin cezalandırılması, yalnızca ülkemizde değil, uluslararası boyutta da önemli bir konu haline gelerek birçok düzenlemeye sebep olmuştur. Türk Ceza Kanunu'nun104.maddesinde reşit olmayanla cinsel ilişki suçu düzenlenmiştir. İlgili suç tartışmalı birçok hususu içinde barındırmaktadır. 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu yürürlüğe girdiği andan itibaren; mağdurun yaşı, cinsiyeti ile failin yaşı ve cinsiyeti oldukça tartışma konusu olmuştur. Öğretide ilgili suçun varlığı dahi tartışılmaktadır. Ülkemizde bu doğrultuda verilen kararlar, göz önünde tutulduğunda suçun koruduğu hukuki değerin yeteri kadar irdelenmediğini söylemek yerinde olacaktır. Genel kapsamda değerlendirmelerin ardından, verilen cezaların esas amaca uygunluğu tartışılabilir. Suça ilişkin temel kavramların daha detaylı olarak değerlendirilmesi gerektiği düşüncesindeyiz. Bu değerlendirmenin uluslararası düzenlemeler kapsamında incelenmesi, tartışmalı hususların çözüme kavuşturulması için oldukça önemlidir.

From past to present, many struggles have been waged and continue to be waged in different regions of the world in order to protect the rights of children, to prevent children from being abused and exploited. The punishment of all kinds of sexual acts performed without consent has become an important issue not only in our country, but also internationally, and there are many regulations. The crime of sexual intercourse with a child is regulated in Article 104 of our Turkish Penal Code. Therelated crimecontainsmany controversialissues. Since the Turkish Penal Code No. 5237 came into force, the age, gender of the victim, the age and gender of the perpetrator have been the subject of considerable debate. Even the existence of the related crime is discussed in the teaching. Considering the decisions made in this direction in our country, it is clear that the legal value protected by the crime has not been sufficiently examined. After more general evaluations, the suitability of the punishments given for the main purpose can be discussed. The basic concepts related to crime need to be evaluated in more detail. The examination of this assessment within the scope of international regulations is very important for the resolution of controversial issues.
Keywords: Çocuk; rüşd; cinsel ilişki; rıza; cinsiyet