Theoretical Effects Of Geometrical Parameters On Reinforced Concrete Box Culverts - Kuş, Mesut (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2017)
Bu tezde, betonarme kutu menfezlerin (RCBC) geometrik parametrelerini inceleyen parametrik bir çalışma sunulmuştur. RCBC üzerinde etkili olan ölü ve canlı yükler ile taşıt yükü formüllerinin türetilmesi açıklanmıştır. Bu formüller bir tabloda özetlenmiştir. Menfez genişliği, yüksekliği ve dolgu derinliğinin RCBC tasarımı üzerindeki etkileri SAP2000 programında 88 adet iki boyutlu sonlu elamanlar modeli oluşturularak incelenmiştir. SAP2000 modellerini oluşturmak ve analiz sonuçları elde etmek için VBA ve CSI API kullanılarak bir Excel programı geliştirilmiştir. Analiz sonuçları taşıt yükünün dolgu derinliğinin 1 m’ den az olduğu değerlerde hakim yük konumunda iken, dolgu derinliğinin 1 m’ den fazla olduğu değerlerde ise toprak yükünün hakim yük konumuna geçtiğini ortaya çıkarmıştır. Minimum iç kuvvetler ve taban zemin gerilmeleri, 0.7 - 1.0 m dolgu derinliği aralığında meydana gelmiştir. Açıklık genişliği ve dolgu derinliği parametreleri RCBC modellerinin iç kuvvetleri üzerinde önemli bir etkiye sahip iken, menfez yüksekliğinin etkisinin kayda değer olmadığı sonucuna varılmıştır. Bu araştırma ayrıca tek hücreli RCBC yerine çok hücreli RCBC tasarımlarının kullanılmasının düşük iç kuvvetler ve zemin gerilmeleri nedeniyle daha ekonomik ve güvenilir olduğunu ortaya koymaktadır.
Keywords: betonarme kutu menfez; çok hücreli; taşıt; tabliye genişliği; dolgu yüksekliği