Koroner anjiyografi geçiren hastalarda immobilizasyon konforu, hematom ve ağrıyı etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi - Cihan, Zehra (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2021)
Araştırma; Koroner Anjiyografi Geçiren Hastaların immobilizasyon konforu, hematom ve ağrıyı etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacı ile tanımlayıcı-kesitsel tipte yapılmıştır. Araştırma, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde 10.12.2020-15.01.2021 tarihleri arasında koroner anjiyografi işlemi uygulanmış 202 hasta ile tamamlandı. Araştırmanın verileri; araştırmacı tarafından literatür taraması ile oluşturulan sosyodemografik özellikler içeren "Hasta Tanıtıcı Bilgi Formu", "VAS (Vizüel Analog Skala)" ve "İmmobilizasyon Konfor Ölçeği" ile toplandı. Niceliksel değişkenlerin davranışları merkezileştirme ve varyans ölçümleri kullanılarak belirtildi: Ortalama±SS, Fisher Exact (örneklem sayısının düşük olduğu durumlarda) ve Ki-kare testi, kategorik değişkenler arasındaki oranlar veya ilişkiler arasındaki farkları belirlemek için kullanıldı. Grup ortalamalarının davranış farklılıklarını göstermek için; normallik ve eş dağılımlık varsayımlarının karşılandığı durumlarda Student t-test, karşılanmadığı durumlarda ise Mann-Whitney U Test, üç veya daha fazla grubun karşılaştırıldığı durumlarda normal dağılıma uyan verilerde One way Anova Test, Uymayan durumlarda ise Kuruskal Wallis test kullanıldı. Herhangi iki sayısal değişkenin birbiri arasındaki korelasyonu hesaplamada, veriler normal dağılıma sahip olmadığı için parametrik olmayan Spearman's Rank Correlation testi kullanıldı. Tüm olgular için istatistiksel anlamlılık p<0,05 olarak belirlendi. İstatistiksel analizler IBM SPSS 22.00 paket programı ile sağlandı. Araştırmaya katılan hastaların, %63.9'u erkek, %89.1'i evli ve %85'i ilkokul mezunu ve yaş ortalaması 62.39±11.96'dır. İmmobilizasyon Konfor Ölçeği ile bireylerin konfor durumları ölçülmektedir. Araştırmada hastaların Konfor Ölçeği'nden toplam en düşük 60, en yüksek 114 puan aldığı ve toplam puan ortalamalarının 93,08±12.26 olduğu saptandı. Yapılan bu çalışmada uygulanan ölçek ve bulgular sonucunda, koroner anjiyografi geçirmiş hastalarda ponksiyon bölge seçimi ağrı ve konforu etkilediği fakat kanama ve hematomu etkilemediği, koroner anjiyografide kullanılan kateter numarasının ve koroner anjiyografi geçiren hastalarda kum torbasının kalma süresinin kanama ve hematomu etkilemediği, konforu ise etkilediği ortaya çıkmıştır.

Research; It was conducted in a descriptive-sectional type in order to determine the factors affecting the immobilization comfort, hematoma and pain of the patients undergoing coronary angiography. The study was completed with 202 patients who underwent coronary angiography between 10.12.2020 and 15.01.2021 at Kahramanmaraş Sütçü İmam University Health Practice and Research Hospital. The data of the research; The data were collected with the "Patient Descriptive Information Form", "VAS (Visual Analogue Scale)" and "Immobilization Comfort Scale", which included sociodemographic features created by the researcher through a literature review. Behaviors of quantitative variables were indicated using centralization and measures of variance: Mean±SD, Fisher Exact (in case of low sample size), and Chi-square test were used to identify differences in ratios or relationships between categorical variables. To show the behavioral differences of the group averages; Student t-test was used when normality and uniformity assumptions were met, Mann-Whitney U Test was used when three or more groups were compared, One-way Anova Test was used for data with normal distribution when three or more groups were compared, and Kuruskal Wallis test was used in cases where they did not. Non-parametric Spearman's Rank Correlation test was used to calculate the correlation between any two numerical variables, since the data did not have a normal distribution. Statistical significance was determined as p<0.05 for all cases. Statistical analyzes were provided with the IBM SPSS 22.00 package program. Of the patients participating in the study, 63.9% were male, 89.1% were married, 85% were primary school graduates, and the mean age was 62.39±11.96. The comfort status of individuals is measured with the Immobilization Comfort Scale. In the study, it was determined that the patients got the lowest 60 and the highest 114 points from the Comfort Scale, and their total mean score was 93.08±12.26. As a result of the scale and findings applied in this study, it was revealed that the choice of puncture site affects pain and comfort but does not affect bleeding and hematoma in patients who have undergone coronary angiography.
Evaluation of factors affecting immobilization comfort, hematoma and pain in patients undergoing coronary angiography
Keywords: Hemşirelik; Nursing