COVID-19 sürecinde emniyet mensuplarının yılmazlık kaynakları - Çoban, Yeşim Konca (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2021)
Bu araştırmanın amacı Covid-19 sürecinde emniyet mensuplarının zorlu yaşam şartlarına karşın başarılı şekilde normal işlevselliğe dönme yeteneği olarak tanımlanan yılmazlık kaynaklarını risk faktörleri, koruyucu faktörler ve olumlu sonuçlar açısından çok yönlü incelemektir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden fenomenolojik yaklaşım kullanılmıştır. Araştırmaya yaşları 26 ile 45 arasında olan 4 kadın, 10 erkek olmak üzere 14 polis memuru ve polis amiri günlük yazarak katılım göstermiştir. İkinci aşamada günlük yazan katılımcılardan seçilen 3 kadın ve 3 erkek şeklinde 6 emniyet mensubu ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri 2020 Nisan ve 2021 Mart aylarında toplanmıştır. Katılımcıların yazdıkları günlükler ve yarı yapılandırılmış form aracılığıyla yapılan görüşmelerden elde edilen veriler "MaxQDA-12" programı ile içerik analizine tabi tutulmuştur. Kodlar bireysel risk faktörleri ve bireysel koruyucu faktörler alt temalarında yoğunlaşmaktadır. Elde edilen bulgular yılmazlık düzeyi düşük olan bireylerin bu süreçten daha olumsuz etkilendiğini göstermektedir. Ayrıca çalışma sonuçlarına göre emniyet mensuplarının yılmazlık kaynaklarının alanyazın ile bağlantılı bir yapı sergilediği gözlemlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Yılmazlık, Polis, Covid-19, Risk ve Koruyucu Faktörler, Olumlu Sonuçlar

The purpose of this research is to examine the sources of resilience, which is defined as the ability of police officers to successfully return to normal functionality despite challenging living conditions in the Covid-19 process, multi-directionally in terms of risk factors, protective factors and positive results. The phenomenological approach, one of the qualitative research methods, was used in the study. 14 police officers, 4 women and 10 men, aged between 26 and 45, and police chief participated in the research by writing diaries. Interviews were conducted with 6 police officers, 3 women and 3 men that are selected from the participants who wrote diaries in the second stage. Research data were collected in April 2020 and March 2021. The diaries that are written by participants and the data that is obtained from the interviews made by semi-structured form were subjected to content analysis with "MaxQDA-12" software. The codes concentrate on sub-themes of individual risk factors and individual protective factors. The obtained findings show that individuals with low resiliency levels are more negatively affected from this process. In addition, it was observed according to the results of the study that the sources of resilience of the police officers show a structure related to the literature. Keywords: Resilience, Police, Covid-19, Risk and Protective Factors, Positive Outcomes
The resilience source of police officers during COVID-19 period
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Education and Training; Psikoloji