Cinsiyet kimliği rolünün tüketicilerin satın alma davranışlarına etkisi: Adana ilindeki tüketiciler üzerinde bir araştırma - Şamlı, Cennet (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2019)
Günümüzde pazarlama sektöründe yoğun bir rekabet ortamı bulunmaktadır. Pazarlamacıların ve firmaların içinde bulundukları yoğun rekabet ortamı farklı pazarlama stratejileri geliştirmeye yöneltmiştir. Bu aşamada cinsiyet kimliği rolü pazarlamacılara tüketici davranışlarındaki soruları cevaplamaya yardımcı nitelikte rol alır. Yapılan tez çalışmamızın amacı Adana ilindeki tüketicilerin cinsiyet kimliği rolünün satın alma davranışlarına olan etkisini araştırmaktır. Araştırmamızda 330 katılımcı ile yüzyüze anket çalışması yapılmış olup; Araştırmamızın sonucunda kadınsı ve erkeksi cinsiyet kimliği rolünün hedonik satın alma, kompulsif satın alma ve plansız satın alma davranışlarının üzerinde pozitif etkisi olduğu tespit edilirken; biyolojik cinsiyet açısından ise; hedonik satın alma, kompulsif satın alma ve plansız satın alma davranışlarında farklıklıklar olduğu verilerle tespit edilmiştir.
Keywords: tüketici; tüketici davranışı; cinsiyet kimliği rolü; hedonik; kompülsif