Cobweb of proxy war in Syria: Iranian case - Abdullah, Muaz Al (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2021)
Bu makale, vekalet savaşının Suriye'deki çeşitli aktörler için bir savaş alanı olarak nasıl birçok amaca hizmet ettiğini ve bu ülkede savaşan ana aktörler için vekalet savaşının nasıl bir araç olarak kullanıldığını tartışacaktır. Çalışma örneği olarak ağırlıklı olarak İran'a ve Tahran'daki İran rejiminin Suriye'deki hedefine ulaşmak için milislerini nasıl kullandığına odaklanacağız. Ancak öte yandan, Rusya ve Suriye Rejimi dahil Suriye'deki diğer aktörlerin İran'ı ve milislerini hedeflerine ulaşmak için nasıl kullandıkları. Birinci bölümde, İran'ın kendi kontrolü altında çeşitli yerli ve yabancı milisleri nasıl kurduğunu ve İran'ın bu milisleri ve Suriye ordusunu Suriye'deki hedeflerine ulaşmak için nasıl kullandığını tartışacağım. İkinci bölüm, Suriye rejiminin İran müdahalesini kendi amaçlarına hizmet etmek ve en önemlisi Suriye'de iktidarda kalmak için nasıl kullandığını gösterecek. Üçüncü bölüm, Rusya'nın Suriye savaşına müdahalesinden sonraki stratejisini, Rusya'nın savaştan çıkarlarını en üst düzeye çıkarmak için İran yanlısı milisleri nasıl kullandığını ve Rusya'nın Suriye savaşında desteklemeye başladığı ana milislerin neler olduğunu tartışacak. Anahtar Kelimeler: Suriye, İran, Rusya, Proxy

This paper will discuss how the proxy War served multiple purposes for several actors in Syria as a battlefield and how the proxy war was used as a tool for the main actors fighting in this country. We will be focusing mainly on Iran as a case of study and how the Iranian regime in Tehran used its militias to achieve its goal in Syria. However, on the other hand, how the other actors in Syria, including Russia and the Syrian Regime, used Iran and its militias to achieve their goals. In the first chapter, I will discuss how Iran established several local and foreign militias under its control and how Iran used these militias and the Syrian army to achieve its goals in Syria. The second chapter will illustrate how the Syrian regime used the Iranian intervention to serve its own goals and, most importantly, to stay in power in Syria. The third chapter will discuss the Russian strategy after its intervention in the Syrian war, how Russia used the pro-Iranian militias to maximize its benefits from the war, and what are the main militias that Russia began to support in the Syrian war. Keywords: Syria, Iran, Russia, Proxy
Suriye'de vekil savaşı örgütü: İran örneği
Keywords: Siyasal Bilimler; Political Science; Uluslararası İlişkiler