Anne babaların tanımladığı sorunlar, psikiyatrik tanılar ve ÇADÖ-Y puanları arasındaki ilişki - Yılmaz, Fatma Betül (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2021)
Bu çalışmada özel bir psikiyatri kliniğine başvuran çocukların ebeveynlerinin belirttikleri sorunlar ile bu çocukların aldıkları tanılar arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Buna ek olarak çocukların doldurduğu Çocuk Ergen Anksiyete Depresyon Ölçeğinin kesme noktasının üstünde kalan tanılar ile ebeveynlerin bildirdikleri sorunlar ve çocuk psikiyatristinin çocuğa koyduğu tanılar arasındaki ilişkiye de bakılmıştır. Çalışmaya toplam 36 kız ve 42 erkek çocuk dahil edilmiştir. Mann Whitney U testi, Bağımsız gruplar t testi ve Ki-kare analizi yöntemiyle istatistiksel analiz yapılmıştır. Çalışmanın bulguları şu şekildedir: Ailelerin ilettiği sorunlardan kaygı ile YAB tanısı arasında, dikkat dağınıklığı ile DEHB arasında, aşırı hareketlilik ile Tik ve Tourette Bozukluğu arasında, takıntı ile OKB tanısı arasında ilişki bulunmuştur. ÇADÖ-Y puanları açısından değerlendirildiğinde, sadece ailelerin ilettiği mutsuzluk sorunu ile ÇADÖ-Y depresyon puanı arasında ilişki saptanmıştır. ÇADÖ-Y puanları ile psikiyatrik tanılar karşılaştırıldığında; YAB tanısı ile ÇADÖ-Y ayrılık anksiyetesi, yaygın anksiyete, OKB ve anksiyete toplam puanı arasında, MDB ve distimi tanıları ile ÇADÖ-Y depresyon puanı arasında, sosyal fobi tanısı ile ÇADÖ-Y yaygın anksiyete puanı arasında, ayrılık anksiyetesi bozukluğu tanısı ile ÇADÖ-Y ayrılık anksiyetesi, sosyal fobi ve anksiyete toplam puanı arasında ilişki bulunmuştur. ÇADÖ-Y'ye göre düşünülen tanılar ile psikiyatrik tanılar karşılaştırıldığında; depresyon ile MDB ve distimi tanıları arasında, ayrılık anksiyetesi ve sosyal fobi ile ayrılık anksiyetesi bozukluğu arasında ilişki görülmüştür. ÇADÖ-Y'ye göre düşünülen tanılarla ebeveynlerin ilettiği sorunlar karşılaştırıldığında; OKB ile takıntı ve ilişki sorunları arasında ve depresyon tanısı ile mutsuzluk sorunu arasında ilişki saptanmıştır.
Keywords: Çocuk; psikiyatrik tanı; ebeveyn şikayetleri; anksiyete; depresyon; ÇADÖ-Y