Losing Childhood Along with the Father: Father loss, Sibling Relationships and Family Resilience - Özbay, Yaşar; Aydoğan, Didem (Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, 2019)
The purpose of this study is to examine the family resilience and the role of sibling relations amongfamily members who have lost their father in the last five years. Criterion sampling method wasemployed in the study, which is considered one of the purposeful sampling methods. 10 peoplewas included in the study chosen based on the following criteria: (I) having lost the father in thelast five years (II) continuing the university education (III) having at least one sibling in the house(IV) having a living parent; (V) the fact that the living parent is not remarried. In the study, datawere collected through semi-structured interviews and analyzed through descriptive methods.The results show that the management styles and family belief systems in the family, as well asthe close, supportive relationships, are important and powerful qualities in the positivedevelopment of the family in cases of a father loss. These results are particularly of importanceabout the identification of characteristics of family strenghts and the understanding of siblingrelationships. Specific interventions, plans, and suggestions in the cultural context wereintroduced to strengthen positive family life and family resilience.

Bu çalışmanın amacı, son beş yıl içinde babasını kaybetmiş bireylerde aile yılmazlığının derinlemesine incelenerek, kardeş ilişkilerinin rolünü değerlendirmektir. Araştırmada amaçlı örnekleme yöntemlerinden biri olan ölçüt örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmaya bu kapsamda, (I) son beş yıl içinde babayı kaybetmiş olma, (II) bir üniversitede öğrenimine devam etme, (III) aynı ev ortamını paylaştığı en az bir kardeşe sahip olma, (IV) birlikte yaşadığı ebeveynin hayatta olması, (V) şuan yaşayan ebeveynin yeniden evlenmemesi ölçüt olarak belirlenen 10 kişi dâhil edilmiştir. Araştırmada veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığı ile toplanmıştır. Verilerin analizinde, betimsel analiz tekniğinden yararlanılmıştır. Sonuçlar yaşanılan baba kaybından sonra ailede var olan yönetim şekillerinin ve aile inanç sistemlerinin, aynı zamanda kardeşler arasındaki yakın, destekleyici ilişki yapılarının ve rol değişiminin, aile yılmazlığını sağlayan koruyucu ve güçlü özellikler olduğunu ortaya koymaktadır. Elde edilen bu sonuçlar özellikle de kültürel bağlamda aile de yaşanılan kayıp sonrasında ailelerin güçlü özelliklerinin belirlenmesi ve önemli bir ilişki türü olan kardeş ilişkilerin anlaşılması açısından ışık tutucu niteliktedir. Araştırmanın sonuçları aile yılmazlığını güçlendirmede kültürel bağlamda müdahale, planlamalar ya da programlar geliştirmede önemli bir yol gösterici olduğunu ortaya koymaktadır.
Varlığında Çocuk, Yokluğunda Yetişkin Olmak: Baba Kaybı, Kardeş İlişkileri ve Aile Yılmazlığı
Keywords: aile; dayanıklılık; baba; kardeş; ilişki