Lumbar spondilolisteziste egzersiz eğitimi ve ortez kulanımının ağrı, kinezyofobi ve yaşam kalitesi üzerine etkilerinin araştırılması - Öztürk, Orhan (Hasan Kalyoncu Üniversitesi / Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı, 2025)
Lumbar spondilolistezis, istmik ya da dejeneratif nedenlerle, bir vertebranın alttaki vertebraya göre yer değiştirmesiyle ortaya çıkan patolojik bir durumdur. Bu çalışmanın amacı, lumbar spondilolisteziste egzersiz eğitimi ve lumbar ortez kullanımının ağrı, kinezyofobi ve yaşam kalitesi üzerine etkisini araştırmaktı. Bu amaçla grade 1 ve grade 2 spondilolistezis tanısı olan, 16 yaş üstü, çalışmaya engel ortopedik ve nörolojik defisiti olmayan 34 birey çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen bireyler, basit randomizasyon yöntemi ile çalışma (n=17) ve kontrol grubu (n=17) olarak 2 gruba ayrıldı. Çalışma grubuna dahil edilen bireylere, lumbar stabilizasyon egzersiz programı oluşturuldu ve haftada 4 gün ve 30 dakika süre ile bu egzersizleri yapmaları istendi. Aynı zamanda gün içinde uzun süre ayakta kalmaları veya efor gerektiren işler yapmaları durumunda spinal ortez desteği kullanmaları önerildi. Kontrol grubuna dahil edilen bireylere ise, lumbar spondilolistezis hakkında detaylı bilgilendirme yapıldı, günlük yaşamda dikkat etmeleri gereken hususlarla ilgili genel önerilerde bulunuldu. Her iki grup, başlangıçta ve 6 haftanın sonunda Visual Analog Skalası (VAS) ile ağrı seviyesi, McGill Ağrı Anketi; Kısa Form (MAA-KF) ile ağrının karakteri, Tampa Kinezyofobi Ölçeği (TKÖ) ile hareket korkusu, Oswestry Bel Ağrısı Engellik Anketi (OBAEA) ile ağrı nedeniyle oluşan engellilik durumu, Short Form-36 (SF-36) ile genel sağlığın iyilik hali değerlendirildi. Çalışma sonunda yapılan, VAS, MAA-KF, TKÖ, OBAEA değerlendirme anketlerinde çalışma grubunda anlamlı iyileşme elde edilirken (p<0,05) kontrol grubunda herhangi bir değişiklik gözlenmedi (p>0,05). Çalışma sonunda yapılan, SF-36 değerlendirme anketinde ise çalışma ve kontrol grubunda herhangi bir değişiklik gözlenmedi (p>0,05). Sonuç olarak, grade 1 ve grade 2 spondilolistezisin tedavi planlamasında, ağrının azalması, kinezyofobi ve engelliliğin iyileşmesi amacıyla stabilizasyon egzersizleri ve spinal ortez desteği kolay ulaşılabilir ve uygulanabilir bir seçenek olarak önerilebilir. Egzersiz ve ortezin birlikte kullanımının spondilolistezisin grade 3 ve 4 gibi diğer aşamalarında ve uzunlamasına tedavi sonuçlarının gösterileceği araştırmalara ihtiyaç vardır.

Lumbar spondylolisthesis is a pathological condition that occurs when a vertebra is displaced relative to the vertebra below it due to isthmic or degenerative reasons. The aim of this study was to investigate the effects of exercise training and lumbar orthosis use on pain, kinesiophobia and quality of life in lumbar spondylolisthesis. For this purpose, 34 individuals diagnosed with grade 1 and grade 2 spondylolisthesis, over the age of 16, and without any orthopedic or neurological deficits that would prevent the study were included in the study. The individuals included in the study were divided into 2 groups as the study (n=17) and the control group (n=17) by simple randomization method. A lumbar stabilization exercise program was created for the individuals included in the study group and they were asked to do these exercises for 30 minutes, 4 days a week. They were also advised to use spinal orthosis support if they had to stand for long periods during the day or do work that required effort. Individuals included in the control group were given detailed information about lumbar spondylolisthesis and general recommendations were made about the issues they should pay attention to in daily life. Both groups were evaluated at the beginning and at the end of 6 weeks with the Visual Analog Scale (VAS) for pain level, the McGill Pain Questionnaire; Short Form (MAA-KF) for pain character, the Tampa Kinesiophobia Scale (TKS) for fear of movement, the Oswestry Low Back Pain Disability Questionnaire (OBAEA) for disability due to pain, and the Short Form-36 (SF-36) for general health well-being. At the end of the study, significant improvement was achieved in the study group in the VAS, MAA-KF, TKO, OBAEA assessment questionnaires (p<0.05), while no change was observed in the control group (p>0.05). At the end of the study, no change was observed in the study and control groups in the SF-36 assessment questionnaire (p>0.05). As a result, in the treatment planning of grade 1 and grade 2 spondylolisthesis, stabilization exercises and spinal orthosis support can be recommended as an easily accessible and applicable option for the purpose of reducing pain, improving kinesiophobia and disability. There is a need for studies that will show the longitudinal treatment results of the combined use of exercise and orthosis in other stages of spondylolisthesis such as grade 3 and 4.
Keywords: Spondilolistezis; ağrı; egzersiz; spinal ortez