Eğitimde Ortaöğretim Öğrencilerinin Sosyalleşmesinde Beden Eğitimi Ve Sporun Önemi (Gaziantep Mehmet Api Ticaret Meslek Lisesi Örneği) - Dönmez, Şaban (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2013)
Bireyin gelişiminde çok önemli rol oynayan spor, sosyalleşme sürecinin temel birimlerden birisidir. Sosyalleşme, belirli bir grubun veya toplumun yaşam tarzının öğrenilmesi ve aynı zamanda da karşılıklı bir etkileşim sürecidir. Bu öğrenme sürecinde toplumdaki kalıp davranışlar birey tarafından kişiselleştirilir ve sonuçta birey o topluma ya da gruba ait bir kimlik geliştirir. Ancak burada önemle belirtilmesi gereken; sosyalleşme sadece kişinin standart bir davranış kalıbına uyarak şekillenmesi demek değildir. Bu araştırmada sporun sosyalleşme üzerindeki etkilerinin araştırıldı. Değişik sosyalleşme araçları göz önüne alınarak başka alanlarda da çalışmalar yapılmalıdır. Özellikle eğitim kurumlarına yönelik yapılacak çalışmalar ile sporun eğitimdeki önemi ve gençlerin sosyalleşme problemlerinin ortadan kaldırılması için yapılan çalışmalar yardımcı olacaktır.
Keywords: Eğitim; Ortaöğretim; Spor; Sosyalleşme; Öğrenci