İki dilli otizm spektrum bozukluğu olan ve iki dilli tipik gelişen çocukların ebeveynlerinin dil edinimiyle ilgili görüşlerin incelenmesi - Irmak, Sedat (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2022)
Bu çalışma OSB tanılı ve tipik gelişen çocuğu olan iki dilli ebeveynlerinin dil yeterliliğini ve çocuklarıyla dil kullanım özelliklerini, çocukların dil kullanımını ve Türkçeyle karşılaşma sıklıklarını, ebeveynlerin çocuklarının iki yetişmesiyle ilgili görüşlerini ve tercihlerini inceleme amacıyla yapılan bir çalışmadır. Çalışmada 2-7 yaş arası OSB tanılı çocuğu olan iki dilli 20 ebeveyn ve Tipik Gelişen çocuğu olan iki dilli 20 ebeveyn olmak üzere toplam 40 katılımcıya 36 sorudan oluşan bir anket uygulanmıştır. Çalışma sonucunda, her iki grubun da çocuklarını iki dilli olarak yetiştirmeye ve özellikle çocuklarının aile dilini edinmelerine yönelik olumlu düşünce ve görüşlere sahip oldukları görülmüştür. Ancak özellikle OSB tanılı çocuğu olan ebeveynler; çocuklarının eğitimindeki hizmet ve desteklerden daha fazla fayda sağlamak ve çocuklarının herhangi bir dil edinimini aile dilini kullanmalarından ya da iki dilli olmasından daha fazla önemsedikleri için çocuklarıyla çoğunlukla Türkçe konuşmayı tercih ettiklerini belirtmişlerdir. Her iki grupta iki dillilik konusunda benzer endişeler taşımalarına rağmen TGG çocuğu olan ebeveynlerin, OSB tanılı çocuğu olan ebeveynlere kıyasla daha fazla aile dilini kullandıkları görülmüştür.

This study was conducted to examine the thoughts of two groups of bilingual parents whose children were diagnosed with ASD and whose children are typically developing. Both groups of parents were asked to share their thoughts about bilingualism, their preferences for their children and their experiences in using two languages with their children. For this purpose, a questionnaire consisting of 36 questions was applied to a total of 40 participants, 20 bilingual parents with children aged 2-7 years with ASD and 20 bilingual parents with Typical Developing children. As a result of the study, it was revealed that both groups had positive attitudes and thoughts towards making their children acquire the family language and raising their children bilingually. However, parents who have children with ASD stated that they mostly speak Turkish with their children because benefitting from the services and support in their children's education and making their children acquire any language seem more important than acquiring their family language or being bilingual. Although both groups had similar concerns about bilingualism, it was observed that parents with TDD children used the family language more than parents with children with ASD.
Examination of the opinions regarding language acquisition of the parents of children with bilanguage autism spectrum disorder and who develops typical bilingual
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Education and Training