Ortaokul Müdürlerinin Toplumsal Liderlik Yeterliliklerinin Belirlenmesi (Başakşehir İlçesi Örneği) - Hasanoğulları, Metin (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2013)
Günümüzde örgütlerdeki değişimle birlikte okul müdürlerinin geleneksel rollerinin dışında okul çevresiyle ilgili toplumsal rolleri de yerine getirmeleri gerekmektedir. Bu da okul yöneticilerinde toplumsal liderlik özelliklerinin bulunması gerektiğini ortaya çıkarmaktadır. Bu çalışmada Başakşehir ilçesindeki ortaokul müdürlerinin toplumsal liderlik özellikleri araştırılmıştır. Bu amaçla Başakşehir ilçesindeki okullarda görev yapan okul yöneticileri ve öğretmenlere anket uygulanarak anket sonuçları SPSS 20 programına girilerek değerlendirilmiştir. Anket sonucunda okul yöneticilerinin toplumsal liderlik yeterlilikleri ile ilgili şu sonuçlara ulaşılmıştır. Hem öğretmenlere hem de müdürlere göre cinsiyete, eğitim durumuna, mesleki kıdeme, öğretmenlikteki ve müdürlükteki kıdeme, medeni duruma ve yaşa bağlı olarak ortaokul müdürlerinin toplumsal liderlik yeterlilikleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır. Öğretmenlere göre görev aldığı okullardaki öğrenci sayısına bağlı olarak ortaokul müdürlerinin toplumsal liderlik yeterlilikleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık bulunmaktadır. Ancak müdürlere göre görev aldığı okullardaki öğrenci sayısına bağlı olarak ortaokul müdürlerinin toplumsal liderlik yeterlilikleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır.