Gerçeklik terapisi temelli duygu düzenleme programının ilkokul öğrencilerinin duygu düzenleme becerileri ve duygusal zekaları üzerine etkisi - Alp, Zilan (Hasan Kalyoncu Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı, 2024)
Bu çalışmanın amacı duygu düzenleme becerilerine yönelik hazırlanan gerçeklik terapisi temelli psikoeğitim programının ilkokul öğrencilerinin duygu düzenleme becerileri ve duygusal zekâları üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırma grubunu ilkokul 4. sınıfa devam eden 20 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmada deney ve kontrol grupları ile ön-test, son-test ve izleme ölçümlü 2x3'lük deneysel desen kullanılmıştır Araştırmanın verilerini deney ve kontrol gruplarına ön test, son test ve izleme testi puanları "Çocuklar için Duygu Düzenleme Ölçeği" ve "Bar-On Duygusal Zekâ Ölçeği-Çocuk ve Ergen Formu" aracılığı ile toplanmıştır. Deney grubuna gerçeklik terapisi temelli duygu düzenleme becerileri psikoeğitim programı uygulanırken, kontrol grubuna herhangi bir uygulama yapılmamıştır. Duygu düzenleme ve duygusal zekâ ön test ve son test puanlarının deney ve kontrol grubuna göre farklılaşıp farklılaşmadığını bağımsız gruplar T-testi ile incelenmiştir. Deney ve kontrol gruplarının duygu düzenleme toplam puanları ve duygusal zekâ toplam puanının ön test ve son teste göre farklılaşıp farklılaşmadığı bağımlı gruplar T-testi ile incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, ön test, son test ve izleme testlerinde deney grubunun duygu düzenleme puanları anlamlı farklılık göstermektedir. Ön test, son test ve izleme testlerinde deney grubunun duygusal zekâ puanları anlamlı farklılık göstermemektedir. Programın ilkokul öğrencilerinin duygu düzenleme becerilerinin artırılmasında etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

The aim of this study is to examine the effect of a reality therapy-based psychoeducation program designed for emotion regulation skills on the emotion regulation skills and emotional intelligence of primary school students. The research group consists of 20 students attending the 4th grade of primary school. In the study, a 2x3 experimental design with pre-test, post-test and follow-up measurements was used with experimental and control groups. The data of the research were divided into pre-test, post-test and follow-up test scores of the experimental and control groups "Emotion Regulation Scale for Children" and "Bar-On Emotional Scale". It was collected through the "Intelligence Scale-Child and Adolescent Form". While a reality therapy-based emotional regulation skills psychoeducation program was applied to the experimental group, no application was applied to the control group. Independent groups T-test was used to examine whether emotion regulation and emotional intelligence pre-test and post-test scores differed according to the experimental and control groups. Whether the emotion regulation total scores and emotional intelligence total scores of the experimental and control groups differed according to the pre-test and post-test were examined with the dependent groups T-test. According to the findings, the emotion regulation scores of the experimental group showed significant differences in the pre-test, post-test and follow-up tests. The emotional intelligence scores of the experimental group do not show a significant difference in the pre-test, post-test and follow-up tests. It was concluded that the program was effective in increasing the emotion regulation skills of primary school students.
Keywords: Duygu Düzenleme Becerileri; Duygusal Zekâ; Gerçeklik Terapisi; Psikoeğitim; İlkokul Öğrencileri