Lise öğrencilerinin akademik azim, olumlu gelecek beklentileri ve akademik erteleme davranışlarının incelenmesi - Işiktaş, Emrah (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2022)
Bu araştırmanın amacı lise öğrencilerinin akademik azim düzeyleri, olumlu gelecek beklenti düzeyleri ve akademik erteleme düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Bu araştırma korelasyonel bir çalışmadır. Araştırmanın evreninin 2021-2022 eğitim öğretim yılında Güneydoğu Anadolu bölgesinde öğrenim gören lise öğrencileri; örneklemini ise, liselerde öğrenim gören ve araştırmaya gönüllü olarak katılan 1328 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Akademik Azim Ölçeği (AAÖ), Olumlu Gelecek Beklentisi Ölçeği (OGBÖ) ve Akademik Erteleme Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde sürekli değişkenlerin demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek bağımsız gruplar için t testi, ikiden fazla kategorilerin puan ortalamalarının karşılaştırılmasında tek yönlü varyans analizi (One way ANOVA) kullanılmıştır. Olumlu gelecek beklentisi ve akademik azmin akademik ertelemeyi yordamasına yönelik olarak hiyerarşik regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre akademik azim ile akademik erteleme arasında negatif yönde orta düzeyde bir ilişki, olumlu gelecek beklentisi ile akademik erteleme arasında negatif yönde orta düzeyde bir ilişki ve akademik azim ile olumlu gelecek beklentisi arasında pozitif yönde orta düzeyde bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Olumlu gelecek beklentisi ve akademik azim akademik ertelemedeki varyasın %32' sini açıklamıştır. Ayrıca olumlu gelecek beklentisi, akademik azim ve akademik erteleme puan ortalamaları bazı demografik değişkenlere göre farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır.

The aim of this study is to examine the relationship between high school students' academic grit levels, positive future expectations and academic procrastination levels. This research is a correlational study. The phase which consists of high scgool students studying in the southeastern anatolia regian in the 2021-2022 acedemic year of the research population; the sample consist of 1328 students participoting in the research voluntarily. Personal Information Form, Academic Grit Scale (AGS), Positive Future Expectation Scale (PFES), and Academic Procrastination Scale were used as data collection tools in the study. In the analysis of the data, t-test was used for independent groups to determine whether continuous variables differed according to demographic variables, and one-way analysis of variance (One-way ANOVA) was used to compare the mean scores of more than two categories. Hierarchical regression analysis was used to predict positive future expectations and academic grit of academic procrastination. According to the results of the research, it has bean concluded that there is a moderate negative relationship between academic grit and academic procrastination, a moderate relationship between positive future expectation and academic procrastination, and a moderate positive relationship between academic grit and positive future expectation. Positive future expectation and academic grit explained %32 of the variance in academic procrastination. In addition, it has been concluded that positive future expectation, academic grit and academic procrastination mean scores differ according to some demographic variables.
Examination of high school students' academic grit, positive future expectations and academic procrastination behaviors
Keywords: Psikoloji; Psychology