Güven unsuru bağlamında satış elemanlarının emlak sektöründeki rolü - Güneş, Mehmet (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2020)
Gayrimenkul sektörü; ev, arsa, arazi gibi taşınmazların; satışı, kiralanması, uzman incelenmesi (ürüne fiyat biçme), danışmanlğı vs. ile ilgili olduğundan dolayı bu alanda faaliyet gösteren işletmeler de hizmet üreten işletmelerdir. Sektör, yüksek meblağların el değiştirdiği bir sektör olduğu için son dönemlerde düşen müşteri yoğunluğu firmaların mevcut müşteriyi elde tutma çabası, firmalar arası rekabet ve firmaya müşteri çekme gayreti, bu sektörün doğası gereği güven unsurunu bir adım daha öne çıkarmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı; para döngüsünün miktar olarak fazla olduğu bu sektörde, güven kavramının önemini vurgulamak, müşterilerin emlakçılara güvenip güvenmediğine ve emlakçıların kendilerine gelen müşteriye güven verip veremediklerine değinmek, işletmelerin kendilerine müşteri çekebilmesi açısından onlara destek sağlamak ve işletmelerin devamlılığının sağlanması adına farkındalık oluşturmaktır. Bu kapsamda hazırlanan anket Gaziantep ili merkez Şahinbey ilçesinde, emlakçılardan belli bir ücret karşılığı hizmet almış veya hizmet talep etmek üzere emlakçılarla iletişime geçmiş 18 yaş ve üzerindeki bireylere uygulanmışıtr. Çalışmada 420 müşteriye uygulanan anketlerden elde edilen veriler spss 22.0 paket programıyla analiz edilmiştir. Ölçme aracı, faktör analizine uygunluk göstermiştir. Çalışmada iki farklı ölçek kullanılmış olup ölçekler arasında anlamlı bir ilişki bulunamadığından Basit Regresyon Analizi gerçekleştirilememiştir. Elde edilen sonuçlara göre; emlakçıların kadınlara nazaran erkeklere güven verdiği görülmüş, araştırmaya katılanların genel nitelikleri değerlendirildiğinde bu durumun ölçek sonuçlarını etkilemediği sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler: Güven, Müşteri Temini, Satış Elemanı
Keywords: Güven; Müşteri Temini; Satış Elemanı