Lise yurdunda kalan kız öğrencilere verilen planlı genital hijyen eğitiminin davranışlarına etkisi - Yilmaz, Hilal (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2020)
Kadınlarda en fazla görülen rahatsızlıklardan biri genital enfeksiyonlardır. Öğrenim hayatı boyunca yurtta kalan kız öğrenciler genital hijyenlerini sağlama konusunda zorlandıkları için özellikle genital enfeksiyonlar açısından risk altındadırlar. Bu yüzden bu dönemde yapılacak olan eğitim ve davranış değişikliği genel sağlığı ve genital sağlığını korumada son derece etkili olacaktır. Araştırma lise yurdunda kalan kız öğrencilere verilen planlı planlı genital hijyen eğitiminin davranışlarına etkisini inceleyebilmek amacıyla yarı deneysel olarak yapılmıştır. Şırnak il merkezinde bulunan Fatih Sosyal Bilimler Lisesi Öğrenci Pansiyonunda 15 Ekim 2019-15 Ocak 2020 tarihleri arasında yapılan araştırmanın evrenini bu yurda kayıtlı olan 144 kız öğrenci oluşturdu. vrenin tamamı araştırmaya dahil edildi (72 deney, 72 kontrol grubu). 18 kişilik gruplara ayrılan deney grubun öğrencilerine araştırmacı tarafından genital hijyen hakkında teorik ve pratik olmak üzere 30 ar dakikalık (toplamda 60 dakikadan oluşan) iki oturum şeklinde eğitim verildi. Araştırma verileri literatüre uygun olarak geliştirilen, anket formu ve "Genital hijyen davranışları ölçeği" uygulanarak toplandı. Eğitimden 3 ay sonra Genital hijyen davranışları ölçeği tekrar uygulandı. Elde edilen veriler uygun istatistiksel yöntemler kullanılarak değerlendirildi. Olguların eğitim öncesi Genital Hijyen Davranışları Ölçeği toplamından aldıkları puan eğitim verilen grupta 87,54±10,24 iken, kontrol grubunda 86,28±11,79 olarak saptanmıştır. Olguların eğitim sonrası puanları eğitim verilen grupta 98,14±9,62 iken kontrol grubunda 91,22±10,46 olarak saptanmıştır. Eğitim verilen gruptaki olguların eğitim sonrası aldıkları puanlar, kontrol grubu olgulara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır (p=0,001; p<0,01). Sonuç olarak; Yapılan bu çalışma sadece bilgi ve tutum belirleme düzeyinde yapılmış olup, oluşturduğu kalıcı davranış değişikliği öğrencilerin beyanıyla sınırlı kalmış ve yeterli düzeyde belirlenememiştir. Ancak eğitim sonrasında birçok hijyen davranışlarında olumlu yönde değişiklikler saptanmış olup, eğitiminin öğrenciler üzerinde etkili olduğu görülmüştür. Anahtar Sözcükler: Hijyen, Genital Hijyen, Menstruasyon, Eğitim, Kız Öğrenci

One of the most common ailments in women is genital infections. Female students who stay in the dormitories throughout their education are especially at risk of genital infections, as they have difficulties in maintaining their genital hygiene. Therefore, the education and behavior change to be done during this period will be extremely effective in protecting the general health and genital health. The research was conducted as a quasi-experimental study in order to examine the effect of planned genital hygiene education given to female students living in high school dormitory on their behaviors. 144 female students registered in this dormitory constituted the universe of the research conducted between 15 October 2019 and 15 January 2020 in Fatih Social Sciences High School Student Hostel located in the city center of Şırnak(72 experimental, 72 control group). The students of the experimental group, which were divided into groups of 18, were trained by the researcher in two sessions of 30 minutes (60 minutes in total), theoretical and practical, on genital hygiene. The research data were collected by applying a questionnaire form and the "Genital hygiene behaviors scale" developed in accordance with the literature. Genital hygiene behaviors scale was applied again 3 months after the training. The data obtained were evaluated using appropriate statistical methods. The total score of the cases from the Genital Hygiene Behavior Scale before the training was 87.54 ± 10.24 in the group that was trained, and 86.28 ± 11.79 in the control group. The score of the cases after the training was 98.14 ± 9.62 in the group that was trained, and 91.22 ± 10.46 in the control group. The scores of the subjects in the educated group after training were found to be statistically significantly higher than the control group subjects (p = 0.001; p <0.01). As a result; this study was conducted only at the level of determining knowledge and attitude, the permanent behavior change it created was limited to the statements of the students and could not be determined at a sufficient level. However, positive changes in many hygiene behaviors were detected after the training, and it was observed that his education was effective on students. Keywords: Hygiene, Genital Hygiene, Menstruation, Education, Female Student
The effect of planned genital hygiene training for female students living in high school dormitory on behavior
Keywords: Hemşirelik; Nursing; Kadın Hastalıkları ve Doğum