Ameliyathane hemşirelerinin karşılaştıkları risk faktörlerinin incelenmesi - Kuş, Çağla (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2020)
. Ameliyathane Hemşireleri (AH) cerrahi ekibin vazgeçilmez bir üyesidir, ameliyathane ortamında çok sayıda riske maruz kalırlar. Ameliyathanelerdeki tehlikelerin hasta ve çalışan sağlığı üzerine olumsuz etkileri bilinmesine rağmen risk faktörlerini tanımlayan çok az çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmada AH'nin ameliyathanelerde karşılaştıkları risk faktörlerinin belirlemesi amaçlandı. Eylül 2019-Şubat 2020 tarihleri arasında Gaziantep Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği'ne bağlı altı hastanenin ameliyathanesinde çalışan AH ile yapılan prospektif tanımlayıcı bir çalışmadır. Örneklem ölçütlerini sağlayan, araştırmaya katılmayı kabul eden 139 AH araştırmanın örneklemini oluşturdu. Veriler araştırmacı tarafından geliştirilen soru formu ve Mesleki Risk Faktörleri Ölçeği (MRFÖ) aracılığı ile toplanmıştır. MRFÖ fiziksel, kimyasal, biyolojik, psikolojik, ergonomik, radyasyon risklerini belirlemeye yönelik 41 önermeden oluşmaktadır. Verilerin istatistiksel analizinde SPSS 22. 0 programı kullanıldı. İstatistiksel anlamlılık için p<0. 05 değeri kabul edildi. AH'lerin yüksek oranda radyasyon ve biyolojik risklere (sırasıyla:3. 55±0. 93; 3. 40±0. 51), orta oranda ergonomik ve kimyasal risklere (sırasıyla: 3. 17±0. 75; 2. 93±0. 80), düşük oranda psikolojik ve fiziksel risklere (sırasıyla:2. 54±0. 84; 2. 46±0. 63) maruz kaldıkları belirlendi. AH'lerin karşılaştıkları risk faktörlerinin yaşa, eğitim durumlarına, ameliyathanedeki deneyim süresine, ameliyathanedeki çalışma şekline, görevlendirilme şekline, ameliyathane eğitim sertifikası olma durumuna göre anlamlı farklılık olduğu saptandı. (p<0. 05). AH'lerin karşılaştıkları risk faktörlerinin cinsiyete, hemşirelikte deneyim süresine, mesleki riskler konusunda eğitim alam durumuna göre anlamlı farklılık olmadığı saptandı (p>0. 05). AH'lerin ameliyathane ortamında radyasyon, biyolojik, ergonomik, kimyasal, psikolojik, fiziksel risklere maruz kaldıkları belirlendi. AH'lerin karşılaştıkları risk faktörleri tanımlanmalı, azaltılması konusunda önlem alınmalıdır. Anahtar Kelimeler: Ameliyathane, Çalışan güvenliği, Hasta güvenliği, Hemşirelik, Mesleki riskler,

Operating Room Nurses (ORN) is an indispensable member of the surgical team, they are exposed to many risks in the operating room environment. Few studies describe the risk factors of hazards in operating rooms. These factor was aimed to determine the risk factors ORN in the operating rooms. This is a prospective descriptive study with ORN working in the operating theater of six hospitals affiliated to Gaziantep Public Hospitals Association General Secretariat between September 2019 and February 2020. 139 ORN formed the sample of the research. The data examines the questionnaires made by the researcher and the Occupational Risk Factors Scale (ORFS). ORFS consists of 41 propositions for determining physical, chemical, biological, psychological, ergonomic and radiation risks. SPSS 22. 0 program was used in the analysis of the data that were selected. P <0. 05 value was accepted for statistical significance. It is used for high radiation and biological risks (where: 3. 55 ± 0. 93; 3. 40 ± 0. 51), moderate to ergonomic and chemical risks (content: 3. 17 ± 0. 75; 2. 93 ± 0. 80), low rate of psychological and physical risks (used: 2. 54 ± 0. 84; 2. 46 ± 0. 63). The risk factors faced by ORN's vary according to age, educational status, duration of experience in the operating room, working style in the operating room, assignment style, and being an operating room training certificate holder. (P <0. 05). The risk factors faced by ORN's are important in terms of gender, duration of experience in nursing, and training of factor risks. It has been determined that ORN's are exposed to operating radiation, biological, ergonomic, chemical, psychological and physical risks. Risk factors faced by ORN's should be defined and their reduction should be considered. Keywords: Operating room, Employee safety, Patient safety, Nursing, Occupational risks,
Investigation of risk factors faced by operating room nurses. master's thesis predicted for nursing master's program
Keywords: Hemşirelik; Nursing