Hatay ili'nde faaliyet gösteren dış ticaret firmalarının dış ticarette kullandıkları finansman yöntemlerinin belirlenmesi - Canbolant, Mahir Deniz (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2021)
Bu çalışma, Hatay ilinde dış ticaret alanında faaliyet gösteren firmaların, dış ticaret finansman yöntemlerine ilişkin algı düzeyi tespiti amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma literatür taraması ve Hatay ilinde dış ticaret faaliyetleri gerçekleştiren firmalarla anket yöntemi kullanılarak elde edilen verilerin istatistiki olarak yorumlanmasıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evreni Hatay ilinde kayıtlı ve tescilli olarak aynı ilde dış ticaret faaliyetleri gösteren firmalarıdır. Araştırmaya Hatay ilinde kayıt ver tescilli olarak değişik sektörlerde dış ticaret faaliyetleri gerçekleştiren 297 firma katılmıştır. Anketler, çoktan seçmeli ve likert ölçeği kullanılarak iki bölümden ve toplam 86 sorudan oluşmuştur. Araştırma sonucunda işletmelerin dış ticaret finansmanında %79,8 oranı ile peşin ödemeler, %74,1 oranı ile öz kaynaklar, %74,1 oranı ile banka avansları, %71 oranı ile akreditifli ödeme, %65 oran ile devlet teşvikleri, %63 oranı ile alıcı kredileri, %60,3 oranı ile Türk Eximbank kredileri en çok kullandıkları buna karşılık kliring yöntemini hiç kullanmadıkları tespit edilmiştir. Dış ticaret finansman yöntemlerinin kullanımına ilişkin algı düzeyini belirleyen en önemli faktör çalışan ve yöneticilerin eğitim düzeyidir. Anahtar kelimeler: Finansman, Dış Ticaret, Dış Ticaret Finansmanı.

This study was carried out to determine the level of perception of companies operating in the field of foreign trade in Hatay province regarding foreign trade financing methods. This study was carried out by reviewing the literature and statistically interpreting the data obtained by using the survey method with the companies that carry out foreign trade activities in Hatay. The universe of the research is the companies registered and registered in the province of Hatay, which carry out foreign trade activities in the same province. 297 companies that carry out foreign trade activities in different sectors in Hatay province participated in the research. The questionnaires consisted of five parts and a total of 86 questions using multiple choice and likert scales. As a result of the research, in the foreign trade financing of the enterprises, cash payments with a rate of 79.8%, equitie/company own resources with a rate of 74.1%, bank credits with a rate of 74.1%, a letter of credit payment with a rate of 71%, government incentives with a rate of 65% and a 63% rate and buyer loans, and Turk Eximbank loans with a rate of 60.3%, on the other hand, they did not use the clearing method at all. The most important factor determining the level of perception regarding the use of foreign trade financing methods is the education level of employees and managers. Keywords: Finance, Foreign Trade, Foreign Trade Finance.
Determination of the finance methods used by foreign trade companies operating in hatay province
Keywords: Bankacılık; Banking; Ekonomi