PSİKOLOJİK GÜÇLENDİRME DÜZEYLERİNE BAĞLI OLARAK ÖĞRETMENLERİN İŞE YÖNELİK DAVRANIŞLARINDA FARKLILIKLAR OLUŞUR MU?: BİR ALAN ARAŞTIRMASI - Bakan, İsmail; Erşahan, Burcu; Büyükbeşe, Tuba; Okumuş, Mustafa Tuncer; Akmeşe, Ayşegül (My University, 2018)
Küreselleşen rekabetçi iş ortamında rekabetçi üstünlük sağlamada insan kaynağının önemli bir kaynak olduğu ve güçlendirilmiş çalışanın işletmeye daha çok katkı sağlayacağı düşünüldüğünden, güçlendirilmiş çalışanların işe yönelik davranışlarında nasıl bir değişim meydana geleceğinin açığa çıkarılması, günümüz işletmeciliği açısından önemli bir konudur. Bu çalışmanın amacı işe yönelik davranışlarda psikolojik güçlendirmenin rolünü açığa çıkartmaktır. Bu amaca ulaşmak için öncelikle psikolojik güçlendirme ile işe yönelik davranışlar [Katılımcı Karar Verme, İş Performansı, İş Tatmini, İş-Aile Çatışması, Aile-İş Çatışması, Rol Çatışması, Rol Belirsizliği] arasındaki ilişkiler incelenmiş olup, daha sonra farklı psikolojik güçlendirme düzeylerine bağlı olarak katılımcıların işe yönelik davranış algılamalarında anlamlı farklılık olup olmadığı araştırılmıştır. Elde edilen verilere göre öğretmenlerin psikolojik güçlendirme düzeylerine bağlı olarak katılımcı karar verme, iş performansı, iş tatmini, aile-iş çatışması, rol çatışması ve rol belirsizliği algılamaları arasında anlamlı farklılıklar ortaya çıkmıştır. Bu bulgular, çalışanların psikolojik güçlendirme düzeylerine göre işe yönelik davranışlarda farklılıklar ortaya çıktığını göstererek, psikolojik güçlendirmenin davranışlar üzerinde önemli etkiye sahip olduğunu savunan literatürü destekler niteliktedir.

In a globalizing competitive business environment competitive advantage is an important source of human resources and because it is thought that the empowered employee will contribute more to the business, it is an important issue for today's business to reveal how to make a difference in the behavior of the empowered employees in the workplace because the empowered employee is thought to contribute more to the business The purpose of this study is to highlight the role of psychological empowerment in work-oriented behaviors. In order to achieve this aim, the relationships between psychological empowerment and work-related behaviors (Participatory Decision Making, Job Performance, Job Satisfaction, Work-Family Conflict, Family-Job Conflict, Role Conflict, Role Uncertainty) were examined and then related to different levels of psychological empowerment, it was researched whether there was a significant difference in participants' perception of work-related behavior. Significant differences were found between participant decision making, job performance, job satisfaction, family-work conflict, role conflict, and role ambiguity perceptions, depending on the level of psychological empowerment of the teachers.These findings show that differences occur in work-related behaviors according to the level of psychological empowerment of employees, supports the literature which argues that psychological empowerment has significant influence on behavior.
ARE THERE ANY DIFFERENCES IN TEACHERS’ WORK-ORIENTED BEHAVIOR DEPENDING ON THE LEVEL OF PSYCHOLOGICAL EMPOWERMENT?: A FIELD STUDY
Keywords: İşletme; İşletme Finans