Afet Triajında Etik İkilemlerin Değerlendirilmesi-İzmir İli Örneği - Ekşi, Ali; Şen, Gülhan; Çelikli, Semra (ayşe akgül, Türkiye Klinikleri Yayınevi, 2019)
Afet yönetiminde triaj uygulamaları, afetlere müdahalenin etkinliğini artırmak adına sonyıllarda sıkça tartışma konusu olmaktadır. Birçok farklı değişkenle birlikte, triaj uygulamalarındaetik ikilemlerin etkisi önemli bir tartışma konusudur. Bu çalışmada, etik ikilemlerin afet triajı üzerindekiolumsuz etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, afet triajı uygulamalarındaetik ikilemlerin değerlendirilmesi adına, 173 katılımcı ile bir anket çalışması yapılmıştır. Anket çalışmasında,İzmir ili müdahale kurumları evren olarak belirlenmiş, örneklem bu kurumların personeliiçerisinden basit rastgele örnekleme yöntemi ile seçilmiştir. Çalışmada yer alan katılımcıların%63,6’sı erkek ve yaş ortalaması 31,77±8,245 (yaş aralığı 18-57 yıl) yıldır. Katılımcıların %80,3’ü triajeğitimi almıştır ve katılımcıların triaj ile ilgili en fazla yaşamış oldukları etik ikilemler, kıt kaynakkullanımı ve resüsitasyon kısıtlamaları ile ilgili olanlardır. Triaj uygulamalarında etik ikilem yaşamaile meslek grubu, görev yapılan kurum ve mesleki deneyim gibi değişkenler arasında istatistikselaçıdan anlamlı fark bulunmamaktadır. Çalışmada, triaj uygulamalarında müdahalepersonelinin yaşadığı etik ikilemlerin kıt kaynak kullanımı ve resüsitasyon kısıtlamaları çerçevesindeşekillendiği sonucuna ulaşılmıştır.

In recent years, triage practices in disaster management have been frequently discussed in order to increase the effectiveness of the disaster response. Together with many different variables, the effect of ethical dilemmas on triage practices is an important debate. In this study, it is aimed to investigate the negative effect of ethical dilemmas on disaster triage. A questionnaire study was conducted with 173 participants in order to evaluate ethical dilemmas in triage practices. In the questionnaire study, population is Izmir provincial response agencies. The sample consists of the staff of these institutions and is selected by simple random sampling method. Of the participants in the study, 63.6% were men, and the mean age of them was 31.77±8.245 years (ranging 18-57 years). 80.3% of the participants were trained in triage and participants had the most ethical dilemma about scarce resource use and resuscitation restrictions. There is no statistically significant difference between variables of ethical dilemma and occupational group, duty institution and professional experience in triage practices. In this study it is concluded that the ethical dilemmas experienced by the intervention personnel in triage applications were shaped within the framework of scarce resource utilization and resuscitation restrictions.
Evaluation of Ethical Dilemmas in Disaster Triage Example of İzmir
Keywords: afet; etik; triaj