Lojistik esneklik ve ilişki esnekliğinin lojistik hizmet kalitesi ve algılanan ilişki tatmini üzerine etkisinde çevresel belirsizliğin düzenleyici rolü - Ercan, Esra (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2020)
Bu tez çalışmasında lojistik esneklik, ilişki esnekliği, lojistik hizmet kalitesi ve ilişki tatmini arasındaki ilişkiler araştırılmıştır. Ayrıca, çevresel belirsizliğin bu ilişkide düzenleyicilik rolü olup olmadığı da incelenmiştir. Bu çalışma Gaziantep OSB'de (Organize Sanayi Bölgesinde) faaliyette bulunan firmaları kapsamaktadır. Gaziantep Sanayi Odası'ndaki kayıtlar esas alınarak e-posta listeleri oluşturulmuştur. Ölçekler, toplam 1627 firmaya e-posta ile gönderilmiş ve firma yöneticilerinden online anket formları doldurmaları istenmiştir. 366 firmanın yöneticisi sözkonusu ölçekleri tam olarak doldurmuştur. Elde edilen veriler YEM, ve düzenleyicilik testleri ile analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre lojistik esnekliğin ve ilişki esnekliğinin lojistik hizmet kalitesini pozitif ve anlamlı şekilde etkilediği tespit edilmiştir. Lojistik hizmet kalitesi, ilişki tatminini pozitif ve anlamlı olarak etkilemektedir. Ayrıca ilişki esnekliğinin; ilişki tatmini üzerindeki etkisinde, lojistik esnekliğinin; lojistik hizmet kalitesi ve ilişki tatmini üzerindeki etkisinde çevresel belirsizliğin düzenleyicilik rolü olduğu tespit edilmiştir.

In this thesis, the relationships between logistics flexibility, relationship flexibility, logistics service quality and relationship satisfaction were researched. In addition, it has been examined whether environmental uncertainty has a moderator role in these relationships. This study covers the companies operating in Gaziantep OSB. Mailing lists were created based on the records in the Gaziantep Chamber of Industry. The scales were sent to a total of 1627 companies by e-mail and company managers were asked to fill in online survey forms. The managers of 366 companies have filled these scales in full. The data obtained were analyzed by SEM, mediator and moderator tests. According to the results of the analysis, logistics flexibility and relationship flexibility affect logistics service quality positively and significantly. Logistics service quality positively and significantly affects relationship satisfaction. Besides, it's reached findings that the effect of logistics flexibility on relationship satisfaction and the moderated role of the environmental uncertainty on effect of the effect on logistics service quality and relationship satisfaction.
The mediator role of environmental uncertainty in the effect of logistics flexibility and relationship flexibility on logistics service quality and perceived relationship satisfaction
Keywords: İşletme; Business Administration