İsrail, Hollanda ve Çin tarım modelleri ışığında Güneydoğu Anadolu Projesi bölgesinde tarımsal gelişme - Şaşmaz, Mehmet Zeki (Hasan Kalyoncu Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü İktisat Ana Bilim Dalı, 2023)
Bu çalışmanın amacı, dünyanın önemli tarım üreticilerinden olan Hollanda, İsrail ve Çin'de uygulanan tarım politikalarının analiz edilerek, GAP Bölgesinde tarımsal başarının arttırılmasına katkı sunmaktır. GAP Bölgesinde her alanda değişim, dönüşüm ve atılımın başlatılarak, uzun vadede azim ve kararlıkla, ekonomik istikrar ve güven, sürdürülebilir kalkınma, Ar-Ge ve eğitim hamlesiyle nitelikli beşerî sermayenin, milli teknoloji hamlesiyle teknoloji ve yenilik kabiliyetinin artırılması gerekmektedir. Tarımsal üretimde dijital dönüşümün önceliklendirilmesi, tarımda suyun verimli kullanılmasına yönelik su tasarrufu sağlayan yağmurlama ve damla sulama gibi modern sulama sistemleri yaygınlaştırılmalıdır. Çevresel, sosyal ve ekonomik olarak sürdürülebilir, arz talep dengesini gözeten, üretim yapısıyla uluslararası rekabet gücünü artırmış, ileri teknolojiye dayalı, altyapı sorunlarını çözmüş, örgütlülüğü (kooperatifçilik, birlik) ve verimliliği yüksek, etkin bir tarım sektörü oluşturulmalıdır. Dijitalleşme, yapay zekâ ve veriye dayalı iş modelleri ile tarımsal bilgi sistemleri geliştirilerek, başta yüksek katma değerli tıbbi ve aromatik bitkiler ve tohum olmak üzere, ürün güvenilirliği, bitki çeşitliliği ve üretimini artırmak amacıyla, iyi tarım uygulamaları, organik tarım, sözleşmeli üretim, kümelenme, araştırma, pazarlama, satış (mezat, online satış) ve markalaşma faaliyetlerinin topyekûn desteklenmesi önem arz etmektedir. Çiftçiye bedelsiz arazi imkânı, ürün satış garantisi, ithalat koruması, sigortacılık hizmetleri, finansa erişimin kolaylaştırılması, kredi kullandırma prosedürlerin azaltılması, faizlerin tamamen kaldırılması, eğitimli iş gücü ve sosyal olanaklar, aktif örgütleme ve planlı üretim ve denetim ile GAP Bölgesi gıda lojistik üssü olacak ve Türkiye hem sanayi alanında hem de tarımsal alanda dünyadaki en iyi ekonomiler arasına girebilecek potansiyele sahip bir ülke olarak öne çıkacaktır.

The aim of this study is to contribute to increasing agricultural success in the GAP Region by analyzing the agricultural policies implemented in the Netherlands, Israel and China, which are among the world's most important agricultural producers. It is necessary to initiate change, transformation and breakthrough in every field in the GAP Region, to increase qualified human capital with long-term determination and determination, economic stability and trust, sustainable development, R&D and education moves, and technology and innovation capability with national technology move. Prioritizing digital transformation in agricultural production and modern irrigation systems such as water-saving sprinkler and drip irrigation for efficient use of water in agriculture should be expanded. An efficient agricultural sector should be established that is environmentally, socially and economically sustainable, takes care of the supply-demand balance, has increased its international competitiveness with its production structure, is based on advanced technology, has solved infrastructure problems, has high organization (cooperatives, unions) and productivity. By developing digitalization, artificial intelligence and data-based business models and agricultural information systems, good agricultural practices, organic agriculture, contract production, clustering, It is important to fully support research, marketing, sales (auction, online sales) and branding activities. The GAP Region will be a food logistics base with free land for the farmer, product sales guarantee, import protection, insurance services, facilitating access to finance, reduction of loan extension procedures, abolishment of interest rates, trained workforce and social opportunities, active organization and planned production and supervision. Turkey will come to the fore as a country with the potential to become one of the best economies in the world, both in industry and agriculture.
Keywords: Tarım; Teknoloji; Hollanda; İsrail; Çin