Güneş enerjisi santrallerinin finansal kiralama aracılığı ile finansman modeli - Altınbaş, Onur (Hasan Kalyoncu Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü İktisat Ana Bilim Dalı, 2023)
Türkiye'de artış gösteren nüfus ve sanayileşme karşısında enerji ihtiyacı miktarı da artmaktadır. Türkiye enerji talebinin yaklaşık %74'ünü ithal etmekte ve enerji ihtiyacının karşılanmasında büyük oranda fosil yakıt kaynaklarından yararlanılmaktadır. Fosil yakıt tüketimi sonucu atmosfere salınan karbon emisyonu çevreye zarar vermektedir. Türkiye'nin hem enerji ithalini azaltması hem de çevreye verdiği tahribatın azaltılması açısından yenilenebilir enerji kaynaklarının artırılması önem taşımaktadır. Son yıllarda yenilenebilir enerji kaynaklarını teşvik edici mevzuat değişiklikleriyle bu yatırımlar desteklenmektedir. Yenilenebilir enerji kaynaklarından birisi de güneç enerjisi kaynağıdır. Türkiye'de son on yıldır lisanslı ve lisansız güneş enerji santrallerine yatırımlar dikkat çekici bir şekilde artığı gözlemlenmiştir. Güneş enerjisi santralleri yatırımlarının finansmanında kullanılan en önemli finansman aracı olarak finansal kiralama yer almaktadır. Bu çalışmada finansal kiralamanın tarihsel gelişimine ve teorisine değinilerek Türkiye'de finansal kiralama mekanizması, sektördeki gelişmeler ve güneş enerji santrallerinin teknik özellikleri, tesis kurulumları incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda Gaziantep ilinde çatı tipi 655 kWp gücüne ait bir alan içim yapılması planlanan GES yatırımı örnek bir fizibilite analizi hazırlanarak ekonomik açıdan değerlendirilmesinde indirgenmiş nakit akım yönteminden yararlanılmaktadır.

With the increasing population and industrialization in Turkey, the amount of energy need is also increasing. Turkey imports approximately 74% of its energy demand and fossil fuel resources are used to a large extent to meet its energy needs. Carbon emissions released into the atmosphere as a result of fossil fuel consumption harm the environment. Increasing renewable energy resources is important in terms of both reducing Turkey's energy imports and reducing the damage it causes to the environment. In recent years, these investments have been supported by legislative changes encouraging renewable energy sources. One of the renewable energy sources is solar energy source. It has been observed that investments in licensed and unlicensed solar power plants have increased remarkably in the last ten years in Turkey. Financial leasing is the most important financing tool used in the financing of solar power plant investments in Turkey. In this study, it is aimed to examine the historical development and theory of financial leasing, the financial leasing mechanism in Turkey, the developments in the sector and the technical features of solar power plants, facility installations. In this direction, a sample feasibility analysis of the SPP investment, which is planned to be made for an area of 655 kWp roof type in Gaziantep, is prepared and the discounted cash flow method is used in its economic evaluation.
Keywords: Finansal Kiralama; Yenilenebilir Enerji Kaynakları; Güneş Enerjisi; Güneş Enerjisi Santrali