İlkokul öğrencilerine yönelik günlük yaşam durumlarında karar verme becerileri dereceli puanlama anahtarı geliştirme çalışması - ERBAĞCI, Nurgül; KAF, Özlem; Erbağcı, Nurgül (My University, 2024)
Bu araştırmanın amacı ilkokul 3. sınıf öğrencilerinin günlük yaşam durumlarında karar verme becerilerinin değerlendirilmesine yönelik geçerli ve güvenilir bir ölçme aracının geliştirilmesidir. Görüşme formu ve dereceli puanlama anahtarının hazırlanma sürecinde alan yazın taranmış, ölçme ve değerlendirme uzmanı ile iki oturumluk toplantı yapılmış ve uzman görüşlerine başvurulmuştur. Taslak form, araştırmacı tarafından 80 öğrenciyle bireysel görüşme yapılarak uygulanmış ve öğrenci cevapları dereceli puanlama anahtarı kullanılarak üç değerlendirici tarafından değerlendirilmiştir. Ölçme aracının geçerliliği, kapsam geçerlilik indeksi ve açımlayıcı faktör analizi; güvenirliği ise Pearson Momentler Çarpım Korelasyon Katsayısı ve Kendal’s W uyum katsayısı ile incelenmiştir. Yapılan analizler sonucunda, ölçme aracının kapsam geçerliğini sağladığı; ölçme aracının tek boyutlu olduğu; puanlayıcılar arasında yüksek düzeyde uyum olduğu ortaya çıkmıştır. Bu araştırmanın sonucunda ilkokul 3. sınıf öğrencilerinin karar verme becerilerinin incelenmesine yönelik, 6 soruyu içeren görüşme formu ve 6 değerlendirme kriteri ve 4 değerlendirme düzeyini içeren bir ölçme aracı geliştirilmiştir.
Keywords: Karar verme becerisi; Dereceli puanlama anahtarı; Görüşme formu; İlkokul öğrencileri