Filistinli sivil toplumun ve uluslararası toplumun gözünden UNRWA - Arslan, Sait Ali (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2020)
Bu çalışmanın dört temel amacı vardır. 1- Filistinlilerin nasıl çevre ülkelerde ve kendi topraklarında mülteci durumuna düştüğünü anlatmak; 2- Filistinli mültecilere yardımda bulunmak için kurulan UNRWA'in kuruluşu, hedefleri ve faaliyetlerini anlatmak; 3- Filistinli sivil toplum kuruluşlarının (STK) UNRWA'e ve faaliyetlerine bakışını incelemek; 4- Filistin konusunda en faal olan devletlerin UNRWA konusunda bakış açılarını analiz etmektir. Araştırma nitel yöntem aracılığıyla yazılmıştır. Filistinli STK'lar ile ilgili bölümde STK temsilcileri ile yapılan mülakatlar, devletlerin UNRWA ile ilgi görüşlerinin anlatıldığı bölümde ise daha çok web kaynakları ve ikincil eserler kullanılmıştır. Sonuç olarak tez şu önemli bulguya ulaşmıştır: Her ne kadar UNRWA Filistinlilere hizmet hususunda faydalı olmuşsa da, Filistinlilerin kendi topraklarında da mülteci konuma düşmelerinin tüm dünyada kabul görmesine yol açmış ve Filistinlilerin Filistin'deki statülerini ciddi anlamda tartışılır hale getirmiştir. Bu ise İsrail'in politikaları ile uyum içindedir. Bu tezde incelenen devletler ise UNRWA'in varlığının devam ettirilmesi hususunda farklı fikirlere sahiptir. Anahtar kelimeler: Filistin, Birleşmiş Milletler, Türkiye, UNRWA, İsrail

This study has four main objectives. 1- To explain how Palestinians have become refugees in neighboring countries and in their own lands; 2- To describe foundation, goals and activities of UNRWA, which was established to help Palestinian refugees; 3- To examine the perspective of Palestinian non-governmental organizations (NGOs) on UNRWA and its activities; 4- To analyze the perspectives of the most active countries about Palestine on UNRWA. The research was written through qualitative method. In the section on Palestinian NGOs, interviews with NGO representatives, and in the section where the views of the countries about UNRWA, mostly web resources and secondary works were used. As a result, the thesis reached the following important conclusion: Although UNRWA has been beneficial in serving Palestinians, it has led Palestinians to be accepted as refugees in their own lands, and has made Palestinians' status in Palestine seriously debated. This is in harmony with Israel's policies. The countries examined in this thesis, on the other hand, have different opinions about the continuity of UNRWA. Key words:Palestine, United Nations, Turkey, UNRWA, İsrael
From the eye of the Palestinian civil society and the international society, UNRWA
Keywords: Siyasal Bilimler; Political Science; Sosyal Hizmetler