GEBELERDE FOLİK ASİT DESTEĞİ VE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR - Dayı, Taygun; Pekcan, Gülden (ScientificWebJournals (SWJ) Özkan Özden, 2019)
Suda çözünen B grubu vitaminler içerisinde yer alan folat besinler içerisinde doğal olarak bulunmaktadır. Folik asit vitaminin sentetik formudur, besin desteklerinde ve zenginleştirilmiş besinleriçerisinde yer almaktadır. Gebe ve fetüs fizyolojisinde önemli bir role sahip olan folat gereksinmesinin gebe kadınlarda tek başına diyet ile karşılanması mümkün değildir. Folat ile başta nöral tüpdefekti ve megaloblastik anemi olmak üzere, postpartum depresyon, doğum ağırlığı, çocukluk çağıalerjik hastalıkları, konjenital kalp hastalıkları, otizm vb. sağlık sorunları yakından ilişkilidir. Bunedenle tüm dünyada nöral tüp defekti, anemi vb. sağlık sorunlarını önlemek amacıyla planlı birgebelik ile gebelik öncesinde başlayan ve gebelik süresince devam edilen folik asit desteği (400µg/gün) yaygın olarak önerilmektedir.

Folate belongs to B group of vitamins. It exists naturally in foods and it is a water soluble vitamin. Folic acid is a synthetic form of folate and it exists in food supplements and fortified foods. Folate has an important role in pregnant women and fetus physiology. Only diet is not enough to supply required amount of folate. There is an important relationship between folate and neural tube defects, megaloblastic anemia, postpartum depression, birth weight, childhood allergic disorders, congenital heart disorders, autism etc. So with a planned pregnancy folic acid supplementation (400 µg/day) beginning before pregnancy and continued during pregnancy is recommended to prevent neural tube defects, anemia and other health problems.
CURRENT APPROACHES: FOLIC ACID SUPPLEMENTATION FOR PREGNANT WOMEN
Keywords: folat; folik asit; gebelik; besin; destek