KOŞULLU SALIVERİLME KARARININ GERİ ALINMASI - Gündüz, Hakan; Gündüz, Hakan (ERCİYES ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ, 2021)
Ceza adalet sistemini tamamlayan, cezanın özel önleme amacınahizmet eden ve infaz sırasında cezanın bireyselleştirilmesini sağlayanbir infaz kurumu olan koşullu salıverilme, cezaevinde bulunduğu sü reyi iyi halli geçirmesi nedeniyle ıslah olduğu düşünülen hükümlününyeniden topluma kazandırılması aracıdır. Belirlenen denetim süresiniyükümlülüklerine uygun ve iyi hâlli olarak geçiren hükümlünün ceza sı infaz edilmiş sayılır. Bunun aksine, koşullu salıverilen hükümlünün,denetim süresi içinde işlediği kasıtlı suçtan hapis cezasına mahkûmolması veya kendisine yüklenen yükümlülüklere, infaz hâkiminin uya rısına rağmen, uymamakta ısrar etmesi hâlinde koşullu salıverilmekararı geri alınır. Bu durumda hükümlünün; sonraki suçu işlediği ta- rihten itibaren başlamak ve hak ederek tahliye tarihini geçmemekşartıyla, sonraki işlediği her bir suç için verilen hapis cezasının iki katısürenin, yükümlülüklerine aykırı davranması hâlinde ise, yükümlü lüklere uymamakta ısrar ettiği tarih ile hak ederek salıverilme tarihiarasındaki süreyi geçmemek şartıyla ihlalin niteliğine göre infaz ha kimince takdir edilecek bir sürenin, infaz kurumunda çektirilmesinekarar verilecektir.

Conditional release, which is a penitentiary institution that comp letes the criminal justice system, serves the purpose of special pre vention and ensures the individualization of the sentence duringexecution, is a means of reintegrating the convict who is considered tohave been reformed due to his good behavior in prison. The sentenceof the convict who has passed the determined inspection period inaccordance with his obligations and in good behavior is deemed tohave been executed. On the contrary, if the convict who has been rele ased on probation commits an intentional crime that requires a pri son sentence during the probation period, or if he insists on notcomplying with the obligations imposed on him despite the warningof the execution judge, the decision for conditional release iswithdrawn. In case the conditional release decision is withdrawn, theconvict; Provided that starting from the date of committing the nextoffense and not exceeding the date of meritorious release, the term ofimprisonment for each subsequent offense is doubled, in case of bre ach of obligations, a period to be determined according to the natureof the violation, provided that it does not exceed the period betweenthe date of failure to comply with these obligations and the date ofdeserving release It is decided that the period of time is taken in thepenitentiary institution.
Withdrawal Of Conditional Release
Keywords: hukuk; hapis; ceza; denetim