Bağımlı bireylerde kişilik özelliklerinin tedavi uyumuna etkisi - Çolaker, Meliha Rehnüma Karaca (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2022)
Bağımlılık, uzun süreli tedavi ve takip gerektiren multifaktöriyel kronik bir beyin hastalığıdır. Tedavi süreci planlanmasında tedaviyi etkileyebilecek faktörlerin belirlenmesi tedavi başarısı açısından önem arz etmektedir. Bu çalışma, mizaç karakter özelliklerinin tedavi uyumuna etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu çalışma Türkiye genelindeki YEDAM'larda Ocak 2021-Mayıs 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya YEDAM'lara başvuran 67 birey dahil edilmiştir. Verilerin toplanmasında sosyodemografik bilgi formu, Bağımlılık Profil İndeksi Klinik formu (BAPİ-K), Mizaç ve Krakter envanteri (MKE) kullanılmıştır. Araştırma sonucunda tedavi uyumu ve BAPİ alt değişkenlerinden şiddetli istek puanı tedaviye uyumsuz bireylerde tedaviye uyumlu bireylere göre daha yüksektir. MKE ve BAPİ-K alt ölçeklerinin ise tedavi uyumu üzerine anlamlı bir etkisi yoktur. Kullanılan madde türüne göre, MKE alt boyutu olan kendini aşma puanları alkol ve maddeyi birlikte kullananlarda daha düşük çıkmaktadır. Bağımlılık şiddeti bireylerin cinsiyetlerine, eğitim düzeylerine göre anlamlı fark göstermemektedir. Ailede bağımlılık öyküsü olan bireylerin ise bağımlılık şiddeti puanlarının ortalamalarının daha yüksek olduğu görülmektedir.

Addiction is a multifactorial chronic brain disorder that requires long term follow up and treatment. Determination of factors that may affect the treatment have importance in terms of the treatment success. This study was realized in order to examine the effect of temperament and character properties on treatment compliance. This study was conducted between January 2021-May 2021 in YEDAM's across Turkey. 67 individuals who applied to YEDAM were participated in the research. Sosiodemographic information form, addiction profile index clinic form (BAPİ-K), temperament and character inventory (TCI) were used in data collection. The data showed that treatment adherance individuals, severe craving ( one of the sub-variables of BAPI) score had a higher than treatment non-adherance individuals. TCI and BAPI-K sub-variables was not have a significant effect on treatment adherence. According to the type of substance used, the self-transcendence (one of the TCI sub-variables) score was lower for who used alcohol and drugs together. Addiction severity was no significant difference according to sex, education level and criminal history. It is seen that the average of addiction severity scores of individuals with a family history of addiction is higher.
The effect on treatment adherence of personality traits in addicted indivitual
Keywords: Psikoloji; Psychology