İşgören İş Tatmini İle İşgören Performansı Arasındaki İlişkinin İncelenmesi Üzerine Bir Araştırma - Yılmaz, Eyup (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2015)
Bu araştırmanın amacı, işgören iş tatmini ile işgören performansı arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında; 2015 yılana kadar bir kamu kurumunda aynı mesleği yapmış veya kurumdan ayrılmış eğitim düzeyleri en az lisans mezunu kişilere uygulanmıştır. Evren grubundan 702 işgörene elektronik ortamda anket dağıtılmış ve bunlardan 209 işgörenden geri dönüş alınmıştır. Araştırmada tarama modeli kullanılmış; işgören iş tatmini ve işgören performansı arasındaki ilişkiyi incelemek için işgörenlere toplam 2 ölçek kullanılmıştır. Ayrıca işgörenlere kişisel bilgilerini içeren sorular yöneltilmiştir. Verilerin istatistiksel analizinde, SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows programı kullanılarak analiz edilmiştir. Ayrıca t-testi, Tek yönlü (One way) Anova testi ve Tukey Post Hoc testi kullanılmıştır. Araştırmanın bağımlı ve bağımsız değişkenleri arasındaki ilişkiyi Pearson korelasyon, etki ise regresyon analizi ile test edilmiş, elde edilen bulgular %95 güven aralığında %5 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda iç kaynaklı iş tatmini ile işgören performans düzeyi arasında anlamlı ilişki bulunduğu iç kaynaklı iş tatmini arttıkça işgören performans düzeyi artmakta; dış kaynaklı iş tatmini ile işgören performans düzeyi arasında anlamlı ilişki bulunmadığı görülmüştür. Genel iş tatmini ile işgören performans düzeyi açısından anlamlı ilişki bulunduğu ve iş tatmini arttıkça işgören performans düzeyi artmaktadır. Araştırmada ayrıca bulgular tartışılmış sonuçları kamu kurumlarında çalışan işgörenlerin tatmin ve performans düzeyleri hakkında ilgili kişilere öneriler sunulmuştur.
Keywords: İş tatmini; işgören; performans; işgören tatmini