Exploratory visualization model for measuring the digital divide in Asian and European countries - Takamul (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2021)
Büyük ölçüde, Dijital Bölünmenin (DB) ne olduğu sorusu ve toplum üzerindeki etkilerinin ne olduğu yıllar boyunca kapsamlı bir şekilde incelenmiştir. DB, temelde teknolojik hizmetlere erişim sağlamadaki farktır. Çok sayıda sosyal, coğrafi, ekonomik ve bilgilendirici ayrımın ifadesidir. Genel olarak, DB, belirli bir demografik gruba mensup kişilere bilgi ve iletişim teknolojilerinin (BİT) hem erişimi, kullanımı veya etkisi açısından ekonomik ve sosyal eşitsizlik olarak görülmektedir. Bu çalışma, Avrupa ve Asya'da DB ile ilgili durumun incelenmesine yönelik keşifsel bir görselleştirme yaklaşımı önermektedir. Uygulamada, çalışma, 5 internet performans ölçütü öneren PingER metodolojisine dayalı olarak toplanan verileri kullanarak Avrupa ve Asya'daki internet performansının farklı yönlerine ilişkin dağılımları keşfetmek için çizgi, kutu, çubuk ve histogram grafikleri gibi çeşitli görsel araçları kullanır. Örneğin bu araçlar; Yinelenen Paket, Gidiş Dönüş Süresi, TCP Üzerinden Kurma, Bozuk Paketler ve Kaybolan Paketlerdir. Mevcut çalışma için önerilen analitik model uygulandıktan sonra elde edilen bulgulara dayanarak, Asya'nın inceleme döneminde (2010 - 2018) Avrupa'ya (562.9666) kıyasla toplam Kayıp Paketler (848.8074), daha büyük toplam Sıra Dışı Paketler (119.8667 - 91.5), daha yüksek Toplam TCP Verimi (170.909k - 14.80111k), daha fazla Toplam Yinelenen Paketler (279.0062 - 93) ve daha uzun Toplam Gidiş Dönüş Süresi (848.8074 - 562.9666) olarak ölçülmüştür. Bu nedenle, bu gözlemlere dayanarak, Asya ile Avrupa arasında, Avrupa'nın genel olarak Asya'ya kıyasla daha iyi bir internet deneyimine sahip olduğunu ima eden bir DB'nin var olduğu ileri sürülebilir. Bununla birlikte, tek tek ülkeler incelendiğinde, Pakistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi bazı ülkelerin Avrupa'daki bazı ülkelere göre daha iyi internet performansı sergilediği kaydedilmiştir. Bu, bölgesel DB'den ayrı olarak, potansiyel olarak ülke bazında bir DB'nin mevcut olduğunu gösterir. Anahtar Kelimeler: DB, Internet, TCP, Paket, Asya, Avrupa

To a large extent, the question of what the Digital Divide (DD) is, including its effects on society in is general has extensively been studied over the years. DD is the difference in providing access to technological services. It is an expression of numerous social, geographical, economical, and informative divides. Generally, the DD is viewed as economic and social inequality to both the access, the use of, or impact of information and communication technologies (ICT) to persons of a given demographic group. The current study proposes an exploratory visualization approach towards the examination of the situation regarding the DD in Europe and Asia. In practice, the study uses various visual tools such as line, box, bar, and histogram plots to explore distributions on the different aspects of internet performance in Europe and Asia using data collected based on the PingER methodology that proposes 5 internet performance metrics i.e., Duplicate Packet, Round Trip Time, TCP Through Put, Out of Order Packets, and Packets Lost. Based on the findings obtained after implementing the proposed analytical model for the current study, it is noted that Asia has greater total Packets Lost (848.8074) compared to Europe (562.9666) in the period of examination (2010 – 2018) as well as greater total Out of Order Packets (119.8667 to 91.5), greater Total TCP Throughput (170.909k to 14.80111k), greater total Duplicate Packets (279.0062 to 93), and greater Total Round Trip Time (848.8074 to 562.9666). As such, based on these observations one can argue that there exists a DD implying between Asia and Europe with Europe having a better internet experience compared to Asia in General. However, examining the individual countries it is noted that there are countries such as Pakistani and the United Arab Emirates that show better internet performance compared to some countries in Europe. This indicates that apart from the regional DD, there potentially exists a country-wise DD. Keywords: DD, PingER, EDV, Internet, Packet, TCP, Europe, Asia
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol; Computer Engineering and Computer Science and Control