Film dilinin tamamlayıcısı olarak afişler: Minimalist sinema ve Semih Kaplanoğlu örneği - Firat, Mehmet (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2021)
Türkiye'nin minimalist sinema alanında en önemli temsilcisi Semih Kaplanoğlu bu filmlerle ulusal ve uluslararası düzeyde pek çok ödül almış ve hatta Oscar'a aday gösterilmiştir. Bu çalışmada Semih Kaplanoğlu'nun yönetmenliğini yürüttüğü, Herkes Kendi Evinde (2001), Meleğin Düşüşü (2005), Yusuf Üçlemesi; Yumurta (2007), Süt (2008) ve Bal (2010), Buğday (2017) ve Bağlılık Aslı (2019) isimli filmlerinin afişleri analiz edilmiştir. Daha sonradan ilgili filmlerin afişleri göstergebilimsel yöntemle analize tabi tutulmuş ve film dilini ne kadar yansıttıkları değerlendirilmiştir. Yönetmenin sinema dilinin minimalist sanat akımıyla paralel olması sebebiyle, ilgili yedi film için minimalist tasarım ilkelerine dayanarak, film dilinin tamamlayıcısı olması hedeflenen yirmi film afişi tasarım önerisi olarak sunulmuştur. Anahtar Kelimeler: Minimalizm, Semih Kaplanoğlu, film afişi, minimalist film afişi.

Semih Kaplanoğlu makes films in accordance with the minimalist cinema approach. His films have received many national and international awards and have been nominated for an Oscar. In this study, Semih Kaplanoğlu's films Away From Home (2001), Angel's Fall (2005), Yusuf Trilogy; Egg (2007), Milk (2008) and Honey (2010), Grain (2017), and Commitment Aslı (2019) analyzed. The movie posters of the related movies were subjected to semiotic analysis and it was evaluated how much they reflected the movie language. Due to the fact that the director's cinema is close to the minimalist art movement, twenty movie posters intended to complement the film language, based on minimalist design principles, was presented as a redesign proposal for the seven related films. Keywords: Minimalism, Semih Kaplanoğlu, film posters, minimalist film posters.
Posters as an expression of the film language: Minimalist cinema and the case of Semih Kaplanoğlu films
Keywords: İletişim Bilimleri; Communication Sciences