Multiplying effect of energy resources: Curtailing the long-lasting confrontation of Egypt and Israel state - Arslan, Ümit Çağlayan (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2021)
Doğu Akdeniz'in iki büyük aktörü olan Mısır ve İsrail Devleti, güvenlik kaygıları kapsamında tarihsel olarak birbiriyle çatışmalarına rağmen serbest piyasa kapitalizmi çerçevesinde modern ve trend norm olan küreselleşmeye tabi olarak karşılıklı atılan büyük adımlar neticesinde görece kısa bir süre içinde şiddet içeren düşmanlıktan doğal kaynaklar ve enerji özelinde bölgesel işbirliğine doğru ileyerek pragmatik önlemlerin etkisine yönelik iyi bir örnek teşkil ettiler. Bölgedeki bu örneğe yönelik Mısır ve İsrail Devleti arasında tarihsel olarak güçlenen ilişkilerle uyumlu olarak bu çalışmanın amacı, Neorealist güdülerin muhtemel bölgesel barış yahut çatışmaya potansiyel katkısını analiz etmek ve böylelikle ulusal saikalardan güvenlik, milli menfaat ve bekanın güçlendirilmesi istikametinde doğal kaynaklar ve enerji kapsamında uluslararası barış yahut yükselen gerilim olasılığına temel oluşturmak; nitekim devletlerin mevcudiyeti için gerek arz eden unsurların, temel ideallerin yanı sıra inşa edilmiş normları ikincil önceliğe koştuğunu kanıtlamaktır.

Standing as historically conflicting actors within the scope of safety and security concerns, the two major actors of the Eastern Mediterranean, Egypt and Israel State have taken grand steps and advanced from fierce hostility to regional collaboration in a relatively short period of time in accordance with the necessities of modern and trending norm that is the Globalization within the scope of free-market capitalism and thusly set a good example to the non-negligible effects of pragmatic measures including the cooperation on the basis of natural resources and energy causing direct alterations in interactions on international level. In accordance with the example in the region in regard to the historically advancing relations between Egypt and Israel State, the aim of this study is to analyze the potential contribution of Neorealist motives to the very probable and substantial regional peace or conflict which would, followingly, set a basis for the probability of international peace or inclined tensions within the scope of natural resources and energy while indirectly fortifying the national incentives of safety and security, national interests and survival; proving, once more, that the exigence of elements required for the continuation of states overcome the constructed elements as well as fundamental ideals.
Enerji kaynaklarının katlayıcı etkisi: Mısır ve İsrail devletleri arasındaki uzun süreli çatışmanın azaltılması
Keywords: Uluslararası İlişkiler; International Relations