Subakromiyal sıkışma sendromlu hastalarda video oyunları tabanlı egzersiz eğitiminin ağrı, fonksiyonellik ve yaşam kalitesi üzerine etkilerinin incelenmesi - Aslan, Hilal (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2020)
Çalışmamızın amacı subakromiyal sıkışma sendromlu hastalarda konservatif fizyoterapi ile birlikte uygulanan video oyunları tabanlı egzersiz eğitiminin etkinliğini araştırmaktır. Çalışmamıza subakromiyal sıkışma sendromu tanılı 40-65 yaş arasındaki Neer evrelemesine göre Evre II ve Evre III sınıflamasına dahil olan olgular alındı. Çalışmamıza dahil edilen 50 hasta randomize olarak iki gruba ayrıldı. Birinci gruba (n=25) konservatif fizyoterapi ve video temelli yaklaşım egzersizleri, ikinci gruba (n=25) sadece konservatif fizyoterapi uygulandı. Her iki grup da 20 seans tedaviye alındı. Olgular tedavi öncesi ve tedavi sonrası ağrı (VAS), eklem hareket açıklığı ve ağrılı ark (gonyometre), kas kuvveti (dinamometre), eklem pozisyon hissi (lazer imleç yardımlı açı tekrarlama testi), fonksiyonellik (DASH ve SPADI), yaşam kalitesi (SF-36 Kısa Form) açısından değerlendirildi. Her iki grupta da ağrı şiddetinde ve ağrılı ark değerlerinde azalma, eklem hareket açıklığı ve kas kuvveti değerlerinde artış, eklem pozisyon hissi deviasyonlarında azalma, fonksiyonellik düzeyinde artış ve yaşam kalitesinde iyileşme görüldü (p<0.05). Gruplar arası karşılaştırıldığında EHA değerleri, kas kuvveti (fleksiyon, ekstansiyon, abduksiyon, internal rotasyon, eksternal rotasyon), ağrılı ark değeri, DASH puanı, SPADI ağrı parametresi, SF-36'nın fiziksel fonksiyon, fiziksel rol güçlüğü, emosyonel rol güçlüğü, enerji/vitalite, ruhsal sağlık, ağrı ve genel sağlık algı parametreleri açısından fark bulunmadı (p>0.05). Ağrı, horizontal adduksiyon kas kuvveti, eklem pozisyon hissi, SPADI disabilite, SPADI toplam ve SF-36'nın sosyal işlevsellik parametresinde fark bulundu (p<0.05). Çalışmamızın sonucunda konservatif fizyoterapi ile birlikte uygulanan video temelli egzersiz yaklaşımının sadece konservatif tedaviye göre ağrının azalması, eklem pozisyon hissinde artış ve fonksiyonellik düzeyinde artış sağlaması açısından etkin olduğu görüldü. Bu nedenle subakromiyal sıkışma sendromlu hastaların konservatif tedavisinin video temelli egzersizle desteklenmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Keywords: Subakromiyal Sıkışma Sendromu; Video Oyunları; Eklem Pozisyon Hissi; Ağrı; Yaşam Kalitesi