Gaziantep İli Şahinbey İlçesi İlköğretim Okullarında Ortaokul Öğrencilerinin Okul Başarısına Aile Etkisinin Değerlendirilmesi - Karabenli, Sinan (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2014)
Aile, bir bireyin yaşamının şekillenmesine etki eden temel bir olgudur. Anne karnından başlayarak bireyin kişiliğinin oluşmasında, sosyal bir varlık olmasında en etkili unsurdur. İnsan kişiliğine bu denli etki eden bir unsurun okul başarısına etki etmemesi ise yadsınamaz bir gerçektir. Aile fertlerinin öğrenim seviyesi, gelir seviyesi, ailede yaşayan birey sayısı gibi özelliklerinin yanı sıra ebeveynlerin çocuğa yaptığı psikolojik, ekonomik, sosyolojik vb. destekler okul başarısını olumlu ya da olumsuz olarak etkiler. Bu çalışmada çocuğun okul başarısına olan aile etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Bu çalışmayı sonuçlandırmamda görüşleri ile katkıda bulunan değerli hocam Prof. Dr. Edibe SÖZEN’e çok teşekkür eder, çalışmanın tüm ilgililere yararlı olmasını dilerim.
Keywords: Aile; Okul; Başarı; Okul Başarısı; Aile Katılımı