Yakın ilişkilerde gelişmeleri kaçırma korkusu ve duygusal yalnızlık arasındaki ilişkiyi açıklamada partner sosyotelizminin aracı rolü - Tecdelioğlu, Elif Gökçe (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2021)
Bu çalışmada, yakın ilişki içerisinde olan (flört/sevgili/sözlü/nişanlı/evli) bireylerin gelişmeleri kaçırma korkusu ve duygusal yalnızlıkları arasındaki ilişkinin açıklanmasında algıladıkları partner sosyotelizminin aracı rolü incelenmiştir. Araştırma grubu 335'i (%70.1) kadın, 143'ü (%29.9) erkek olmak üzere 478 katılımcıdan oluşmaktadır. Veri toplama araçları olarak araştırmacılar tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu, gelişmeleri kaçırma korkusunu ölçmek amacıyla Eksik Kalma Korkusu Ölçeği (EKKÖ), yalnızlık düzeylerini belirlemek için Yetişkinler İçin Sosyal ve Duygusal Yalnızlık Ölçeği (Selsa-S) ve bireylerin partnerleri tarafından algıladıkları sosyotelizm davranışını ölçmek üzere Partner Sosyotelizm Ölçeği (PSÖ) kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel analizleri Sosyal Bilimler İstatistik Paket Programı (SPSS) 26 kullanılarak yapılmıştır. Yapılan betimsel analizler sonucunda, gelişmeleri kaçırma korkusu, duygusal yalnızlık ve partner sosyotelizmi cinsiyete göre farklılık göstermemektedir. Gelişmeleri kaçırma korkusu, duygusal yalnızlık ve partner sosyotelizmi arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Aracılık rolünün test edilmesi için PROCESS Makro (Model 4) kullanılmış ve gelişmeleri kaçırma korkusu ile duygusal yalnızlık arasında algılanan partner sosyotelizminin pozitif yönde kısmı aracılık rolü olduğu görülmüştür. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular ilgili alanyazın bağlamında tartışılmış, araştırmacılar ve uygulamacılar için araştırma sonuçlarına dayalı öneriler sunulmuştur.

In this study, the mediating role of perceived partner phubbing in explanining the relationship between the fear of missing out and emotional loneliness of individuals who are in romantic relationships (dating/darling/fiancee/engaged/married) was examined. The sample of the study consists of 478 participants, 335 (70.1%) female and 143 (29.9%) male. The Demographic Information Form developed by the researcher, Fear of Missing Out Scale (FoMO) to measure individuals' fear of missing out, Social and Emotional Loneliness Scale for Adults (SELSA-S) to examine the loneliness levels of individuals, and the Partner Phubbing Scale (PPS) to measure individuals' phubbing behavior perceived by their partners were used as data collection instruments. Statistical analyzes of the data were performed by using Social Sciences Statistics Package Program (SPSS 26). Results of the descriptive analyses showed that fear of missing out, emotional loneliness, and partner phubbing did not differ according to gender of the participant. Significant relationships were found among the variables of fear of missing out, emotional loneliness, and partner phubbing. PROCESS Macro was used to test the mediating role of perceived partner phubbing, and the results indicated that partner phubbing had a positive partial mediator role between the fear of missing out and emotional loneliness. Results of the study were discussed in the light of the literature and recommendations were presented for further researchers and practitioners.
The mediator role of partner phubbing in understanding the relationship between fear of missing out and emotional loneliness in intimate relationships
Keywords: Psikoloji; Psychology