Integrated water resource managementfor in Khalifan river basin - Sharef, Arkhawan Jawhar Sharef (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2019)
Tezin amacı, Erbil ilinin kuzeyindeki Khalifan Nehir Havzasında (KRB) entegre su kaynakları yönetimi (IWRM) uygulamasını içermektedir. Bu çalışmanın temel amacı, KRB için 15 yıllık değerlendirme ve analiz planlaması oluşturmaktır. Havzada rekabet eden su kullanıcılarının etkileşimleri belirleyici olmuştur. Bu arada, çözüm için bazı eylem planları ve stratejileri ele alındı. Tez ayrıca, Khalifan Nehir Havzası için entegre su kaynakları uygulanmasının önündeki engellere değinen üst yönetim konularını da vurgulamaktadır. Su değerlendirme ve planlama sistemi (WEAP) modeli, optimum KRB planlama sistemini ve planın optimum işletme politikasını belirlemek için havzaya uygulanmıştır. Çalışmada beş senaryo karşılaştırılmıştır (referans, yüksek nüfus artışı, akış gereksinimi, baraj katkılı ve su tasarrufu. Karşılaştırmalar nisan-eylül aylarında su talebinin tarım sezonu nedeniyle yüksek olduğunu göstermistir. Gerçekleşen maksimum su talebi Ağustos ayında 3 milyon metreküp olup, önerilen baraj ise sadece 2 milyon metrekübü tedarik etmiştir. Ayrıca, yurtiçi su talebi maksimum 0,4733 milyon metreküp, minimum 0,36978 milyon metreküp olup neredeyse her ay aynı su talebi oluşmaktadır. Buna göre, hükümetin Gali Ble Barajını 2 milyon metreküp rezervuar kapasitesiyle tamamlaması gerekmektedir. Su tasarrufu senaryosundaki su ihtiyacının yetersiz olması, hem tarım hem de yurt içi 2020 yılında 1 milyon metreküpten başlayarak 2032 yılında 3.26 milyon metreküp seviyesine çıkmaktadır.
Keywords: Khalifan Nehri; IWRM; Su kirliliği; WEAP model