Yabancı uyruklu üniversite öğrencilerinin Türkiye'deki eğitime bakışları: Gaziantep ili örneği - Boyraz, Asli (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2021)
Bu araştırmanın amacı Türkiye'ye yükseköğrenim görmek için gelen ve Gaziantep'te eğitime devam eden yabancı uyruklu öğrencilerin yükseköğrenim hakkındaki olumlu-olumsuz düşüncelerinin, eğitim ve öğretimlerini etkileyen faktörlerin ve bu süreçteki uyum sorunlarının kapsamlı olarak ortaya çıkarılması, değerlendirilmesi ve analiz edilmesidir. Bu araştırmada, nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırma bulguları anket sorularıyla elde edilmiştir. Anket soruları 2018-2019 yılında Gaziantep'te eğitim gören ve çeşitli üniversitelerden karma seçilen 350 yabancı uyruklu öğrenciye uygulanmıştır. Daha sonra anket soruları SPSS 22.0 paket programı aracılığıyla bir araya getirilerek çıkan sonuçlar frekans analizi ile ölçülmüştür. Elde edilen bulgular ilişkisel tarama modeline göre uyarlanmış betimsel yöntemi tarama yöntemi kullanılarak yorumlanmıştır. Elde edilen bulgulara göre Türkiye'ye gelen yabancı uyruklu öğrencilerin tamamına yakını Orta Doğu ve Orta Asya ülkelerinden gelmektedir. Gaziantep ilinde ise eğitim gören öğrencilerin çoğu Suriye'den gelmektedir. Öğrencilerin anne babalarının eğitim düzeyinin iyi olduğu, öğrencilerin genelinin aileleriyle birlikte yaşadığı, gelir durumlarının yetersiz olduğu ve gelirlerini ailesinin karşıladığı, Türkiye'yi tercih etme nedeninin coğrafi yakınlık olduğu ve geliş nedeninin savaş olduğu, ülkemizde eğitim görmekten memnun oldukları saptanmıştır. Ayrıca öğrencilerin başlıca yaşadıkları problemler; kayıt olma sürecinin uzun ve zor olması, kayıt sürecinde dil farklılıkları nedeni ile yaşanan problemler, Türkçe konuşma, yurt dışı yaşantısı, yalnızlık, uyum sürecinde yardım almama olarak saptanmıştır. Öğrencilerin eğitim konusundaki genel memnuniyet durumları ise orta düzeydir, öğretim elemanları, arkadaşlık ilişkileri, eğitim seviyesini orta düzeyde değerlendirmektedirler. Genel olarak Türkiye'de bulunmaktan ve eğitim almaktan memnun oldukları ortaya çıkmıştır. Ancak daha sonra Türkiye'de yaşamaya devam etme konusunda kararsız kaldıkları ortaya çıkmıştır. Bu konuda öğrenciler için yapılacak olan yardımların ve her türlü iyi olanakların sunulması öğrencilerin fikrini değiştirerek Türkiye'de yaşamaya devam etme, kendilerine ve ülkemize faydalı bireyler olması açısından önemlidir. Öğrencilerin sosyal uyumlarına destek olunmasının hem üniversite hayatına hem eğitim hayatına hem de sosyal yaşamlarına uyum sağlanmasını kolaylaştırdığı düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler: Yabancı uyruklu öğrenci, Eğitim, Yükseköğrenim, Sosyal Uyum

The purpose of this thesis is to reveal, examine and analyse the positive-negative opinions of those foreign students, who came to Turkey to get their university degree and still continuing their education in Gaziantep, about higher education, as well as those factors affecting their education and their adaptation problems. During the study, a quantitative research method was used. The results of the research were obtained from survey questions used during the interviews made with 350 foreign students, who were chosen randomly from those students studying in different universities in Gaziantep in 2018-2019 academic year. Following the surveys, questions were compiled through SPSS 22.0 package program and evaluated through frequency analysis. The findings obtained were interpreted by using the descriptive scanning method adapted according to the relational scanning model. In accordance with the findings of this study, almost all foreign students who came to Turkey are from the Middle East and Central Asia. In Gaziantep, most of the undergraduate students are from Syria. In the consequence of this study, several findings about foreign students were obtained. It was revealed that students' parents are well-educated and the majority of the students live with their parents. The income status of these students were also determined to be insufficient and most of them were found to be supported by their families. The reason for their choice of Turkey to get their university degree was found to be physical closeness of the country and the main reason lying behind their move to Turkey was war. It was also revealed that the students who took the survey were satisfied with their study in Turkey. In addition, the major problems students face about education in Turkey were determined as the existence of a long and difficult registration process, the problems resulting from language differences during registration, difficulty in speaking in Turkish, negative effects of living abroad, loneliness, and the lack of support in their adaptation process. The overall satisfaction of the students with education was found to be at medium level since they consider the instructors, their friend relationships and educational level to be at a medium level. The study revealed that they are generally satisfied with living and studying in Turkey. However, most of them were found to be indecisive about staying in Turkey after completing their education. In this sense, providing these foreign students with all kinds of supports and opportunities is essential in changing their opinions and encouraging them to stay in Turkey and to be beneficial both for themselves and for this country. Support to be provided for these students is thought to facilitate their adaptation to their educational and social life in university. Keywords: International student, Education, Higher Education, Social Cohesion
Overview of foreign education college students in Turkey: Gaziantep sample
Keywords: Uluslararası İlişkiler; International Relations