Rekreasyonel bisikletçilerde ergonomik değişikliklerle birlikte uygulanan egzersiz eğitiminin bisiklet performansı üzerine etkisi - Kirmaci, Yusuf Şinasi (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2022)
Rekreasyonel bisikletçilere yönelik oluşturulan egzersiz eğitimi ve ergonomik bisiklet adaptasyonunun bisiklet performansına etkisini incelemek amacıyla planlandı. Çalışmaya 18-45 yaş aralığında, 51 rekreasyonel bisikletçi dahil edildi. Katılımcılar, basit rasgele yöntem ile eğitim grubu (n= 17), ergonomi grubu (n= 17) ve kontrol grubu (n= 17) olmak üzere üç gruba ayrılarak, değerlendirmelere başlandı. Eğitim grubuna Fit Bike Elite programı ile dinamik video analizi ile sele ve gidon yüksekliği ve sele-gidon mesafesi ile bisiklet adaptasyonu yapıldıktan sonra 12 hafta 3 gün/hafta egzersiz eğitimi verildi. Ergonomi grubuna ise dinamik video analizi ile bisiklet adaptasyonu yapıldı. Kontrol grubuna rahat ettikleri şekilde bisikletlerini kendilerine göre ayarlamaları istendi. Eğitim öncesi, 12 haftalık eğitim sonrası ve altıncı ayda gruplar değerlendirildi. Bireylerin bisiklet performansları endurans için Fonksiyonel Eşik Güç (FTP), yorgunluk için Laktat Eşik Kalp Hızı (LTHR), hız için 10 Mil Hız Testi (MHT 10), güç için ise Kritik Güç (KG) testi kullanıldı. Fiziksel uygunluk parametrelerinden kas kuvveti bir maksimum tekrar (1MT), aerobik kapasite Mekik Koşu Testi, esneklik Otur Uzan Testi ve denge Y Denge Testi, kasların viskoelastik özellikleri Myotonpro ile değerlendirildi. Ağrı takibi Genişletilmiş Nordic Kas İskelet Anketi ile yapıldı. Gruplar arası performans parametreleri kaşılaştırıldığında 12 haftalık eğitim sonrasında eğitim grubu lehine endurans, hız ve kritik güç değerlerinde artış bulundu (p<0,05). Yorgunluk açısından gruplar arası sonuçlar benzer olduğu bulundu (p>0,05). Fiziksel uygunluk parametreleri gruplar arası karşılaştırıldığında gövde ve alt ekstremite kas kuvvetinde, aerobik kapasite ve dengede eğitim grubu lehine fark bulundu (p<0,05). Esneklik açısından gruplar arası sonuçlar benzerdi (p>0,05). Kasların viskoelastik özellikleri açısından gruplar arasında fark bulunmadı (p>0,05). Kas iskelet sistemi ağrı sonuçları ise gruplar açısından benzer olduğu bulundu (p>0,05). Sonuç olarak, özellikle rekreasyonel bisikletçiler olmak üzere tüm bisikletçilerde sürüş performansının artırılması için alt ekstremiteye yönelik kuvvetlendirme eğitimi ile birlikte ergonomik uyumlandırmanın yapılması gerektiği görüşündeyiz.

This study conducted to examine the effect of exercise training and ergonomic cycling adaptation for recreational cyclists on cycling performance. Fifty one recreational cyclists aged between 18-45 years were included in the study. The participants were divided into three groups as the training group (n=17), the ergonomic group (n=17) and the control group (n=17), with a simple random method. For training group strength exercise training was given 12 weeks, 3 days/week and saddle and handlebar height and saddle-handlebar distance and bicycle adaptation was applied with dynamic video analysis. For ergonomics group, cycling adaptation was applied with dynamic video analysis. Control group were asked to adjust their bikes as they were comfortable. The groups were evaluated before the training, after 12 weeks of training, and at the sixth months. For endurance Functional Threshold Power Test (FTP), for fatigue Lactate Threshold Heart Rate (LTHR), for speed 10 Miles Time Trial Test (MTTT 10), and for power Critical Power (CP) test were used. Muscle strength was evaluated with 1 Maximal Repetition (1MT) (Procer Conditioning Devices (USA)), aerobic capacity was evaluated with Shuttle Run Test, flexibility with Sit and Reach Test and balance with Y Balance Test. Myotonometric properties of the muscles were evaluated with Myotonpro. Pain was evaluated with the Extended Version of the Nordic Musculoskeletal Questionnaire. When the performance were compared between the groups, a significant increase was found in endurance, speed and power values in favor of the training group (p<0,05). In terms of fatigue, the results between groups were similar (p>0,05). When physical fitness parameters were compared between the groups, a significant difference was found in favor of the training group in trunk and lower extremity muscle strength, aerobic capacity and balance (p<0,05). In terms of flexibility, the results between groups were similar (p>0,05). There was no significant difference between the groups in terms of myotonometric properties of the muscles (p>0,05). Musculoskeletal pain results were similar between the groups (p>0,05). As a result, we think that ergonomic changes should applied with strength exercises for the lower extremities in order to increase the cycling performance of all cyclists, especially recreational cyclists.
Effect of exercise training applied with ergonomic changes in recreational cyclists on cycling performance
Keywords: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon; Physiotherapy and Rehabilitation