Tip 2 diabetes mellitus tanılı hastalarda hastalığı farkındalık ve kabulüne göre mutluluk düzeylerinin değerlendirilmesi - Gülsen KARATAŞ; Çiğdem ÖZDEMIR (My University, 2024)
Amaç: Tip 2 Diabetes Mellitus tanılı bireylerin hastalığının farkında olup kabul etme durumu ile mutluluk düzeylerinin belirlenmesi ve bunların arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntemler: Tanımlayıcı, nicel ve kesitsel tipteki çalışma, Temmuz–Ekim 2023 tarihleri arasında yapıldı. Dahiliye servislerinde yatan 18 yaş üstü 128 hasta ile yapılan çalışmada; veriler Tanıtıcı Bilgi Formu, Diyabet Farkındalık ve Kabul Ölçeği ve Oxford Mutluluk Ölçeği Kısa Formu kullanılarak toplandı ve analiz yapıldı. Bulgular: Çalışmada Diyabet Farkındalık ve Kabul Ölçeği toplam puanı 71,28±24,68 (min:23, max:115), farkındalık alt boyutu toplam puanı 45,09 ±15,49 (min:14, max:70), kabul alt boyutu toplam puanı 26,71±9,91 (min:9, max:45) ve OMÖ-K toplam puanı 20,0±6,32 (min:7, max:35) bulundu. Katılımcıların DFKÖ toplam puanı ile OMÖ-K toplam puanı arasında pozitif yönde, zayıf düzeyde (Spearman rho kaysayısı=0,268, p<0,05); DFKÖ kabul alt boyutu toplam puanı ile OMÖ-K toplam puanı arasında pozitif yönde, orta düzeyde (Spearman rho kaysayısı=0,347, p<0,05); DFKÖ farkındalık alt boyutu toplam puanı ile OMÖ-K toplam puanı arasında pozitif yönde, zayıf düzeyde (Spearman rho kaysayısı=0,196, p<0,05) ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulundu. Katılımcıların daha önce hastaneye yatma durumu ile DFKÖ toplam puanı ve farkındalık alt boyutu toplam puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulundu (p<0,05). Bireylerin cinsiyet, yaş, medeni durum, yaşadığı yer, eğitim düzeyi, çalışma durumu, tip 2 Diabetes Mellitus tanı
Keywords: diyabet; farkındalık; hemşirelik; mutluluk