Yaşlı bireylerin ağrı prevalansı ve yaşam kalitesinin incelenmesi: Silopi örneği - Demet Ünlü; Nermin Olgun; Olgun, Nermin (My University, 2024)
Amaç: Bu araştırma,Silopi ilçe merkezinde ikamet eden 65 yaş üzeri bireylerin ağrı prevalansı ve ağrının yaşam kalitesi ile olan ilişkisini incelemek amacıyla tanımlayıcı kesitsel olarak yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın örneklemi Silopi İlçe merkezinde ikamet eden ve araştırmaya gönüllü olarak katılım sağlamayı kabul eden 280 kişiden oluşmaktadır. Araştırmanın verileri “Kişisel Bilgi Formu”, “Geriatrik Ağrı Ölçeği (GAÖ)” ve “DSÖ Yaşam Kalitesi Yaşlı Modülü WHOQOL-OLD Ölçeği (YKÖ)” kullanılarak toplandı. Verilerin istatistiksel analizleri R yazılımı kullanılarak yapıldı. Bulgular: Çalışmaya katılım sağlayan 280 kişinin yaş ortalaması 69,6±0,28’dir. Bireylerin %52’si erkek, %68,6’sı evli, %69,6’sı eşi ve çocukları ile %88,6’sının ilçede yaşamakta olduğu, %54,3’ünün okuryazar olmadığı, %90,3’ünün çalışmadığı ve gelir seviyesinin düşük düzeyde olduğu, %60’ının kronik hastalıklardan kaynaklı düzenli kullandığı ilaçların bulunduğu ve %99,3’ünün orta seviyede ağrısı olduğu belirlendi. Geriatrik Ağrı Ölçeği total puan ve alt boyutları cinsiyete göre karşılaştırıldığında anlamlı fark olduğu görüldü. GAÖ toplam puanı (p=0,002), yorucu aktiviteler sırasında oluşan ağrı, diğer aktiviteler sırasında meydana gelen ağrı alt boyut puanlarının erkek bireylerde daha yüksek olduğu saptandı.
Keywords: Ağrı Prevalansı; Hemşirelik; Yaşam Kalitesi; Yaşlı Bireyler