Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu Tanısı Almış Çocuklarda Ev Kazalarının İncelenmesi - Şeker, Mustafa (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2018)
Araştırma Gaziantep İl Sınırları içerisinde bulunan bir devlet hastanesinde Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu tanısı almış çocukların ev kazalarını incelemek amacıyla 72 çocuk ile yapılmıştır. ‘’Sosyo-Demografik Veri Toplama Formu’’ ve ‘’15 Günlük Ev Kazası Takip Formu’’ kullanılarak toplanmıştır. Toplanan veriler araştırmacı tarafından bilgisayar ortamında SPSS 22.0 (The Statistical Package for the Social Sciences- PC Version22.0) paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Çocukların %83.3’ünün erkek, %75.0’inin 7-12 yaş arasında olduğu, %68.1’inin 2501-3500 gr arasında doğduğu, %37.5’inin 6 ay ve daha altında anne sütü aldığı, %84.7’sinin 9 saat ve altında uyuduğu belirlenmiştir. Çocukların %25’inin ev kazasına maruz kaldığı, ev kazası geçiren çocukların %8.3’ü iki ev kazası geçirdiği saptanmıştır. En çok görülen ev kazası tipler; düşme (%75.0), çarpma (%12.5), kesici/delici alet yaralanmasıdır (%8.3). Tüm kazaların %37.5’i salonda meydana geldiği ve en çok (%33.3) yaralanan vücut bölgesinin ile dizler olduğu belirlenmiştir. Ev kazası geçirme durumu ile DEHB’li öocuk yaş ortalaması arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır (p<0.05). Ev kazası görülme oranının büyük çoğunluğunu erkek, 7-12 yaş arası, 9 saat ve altında uyuyan, 5 veya daha fazla kişinin yaşadığı ve 2 veya daha fazla kardeşi bulunan çocuklar oluşturmuştur. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tanısı almış çocukların ve ailelerinin ev kazası konusunda bilgilendirilmesi ve eğitim verilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Keywords: Ev Kazası; Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu; Hemşirelik