Gaziantep'te alışveriş olgusunun gündelik hayat üzerinden irdelenmesi - Ceylan, Tuğba (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2021)
Tarih boyunca insanoğlu toplumsal yaşamı sürdürebilmenin gerekliliği sonucu alış-veriş yapabilmek, bilgi ve deneyimlerini birbirlerine aktarabilmek adına belirli mekanlarda belirli zamanlarda toplanmayı gereksinim haline getirmiştir. Geleneksel dönem de alışveriş olgusu, kentteki diğer işlevlerle bütünleşmekte ve kentsel mekanda gerçekleşmektedir. Bu kentsel mekan aynı zaman da kamusal mekan olmakta; içerisinde kentlinin dini, sosyal ve kültürel etkinliklerini de besleyen mekansal öğeler barındırmaktadır. Modern dönem de ise alışveriş olgusu, kent merkezinden kopmakta ve kendi içinde oluşturduğu mekansal öğeler ile bütünleşmektedir. Bu alışveriş olgusundaki değişim, kent içinde farklı alışveriş bölgeleri ve farklı kamusal alanlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Gaziantep'te alışveriş olgusu, geleneksel-modern-modern sonrası dönemin ürünleri olarak üç farklı bölgede oluşum göstermektedir. Alışveriş bölgeleri birbirleriyle ile ilgisiz-ilişkisiz görünse de kent içinde bu farklılıkları bir arada tutan olgu 'Gündelik Hayat' ve onun bileşenleri olmaktadır. Çalışmanın amacı, alışveriş mekanları ve kent arasındaki fiziksel ilişkilerin anlaşılması için gündelik hayat kavramlarına-bileşenlerine temellenen farklı bir bakış açısı getirmektedir. Çalışma kapsamında, birinci bölümde, çalışmanın sınırları, konusu ve amacı hakkında bilgiler bulunmaktadır. İkinci bölümde, araştırma konusu ve araştırma alanı ile ilgili yapılmış literatür kaynakları yer almaktadır. Üçüncü bölümde, çalışmanın materyal ve metotları anlatılmıştır. Dördüncü bölümde, çalışmanın bulguları, üst başlıkta gündelik hayat kavramları-bileşenleri, alışveriş olgusu ve Gaziantep'te alışveriş olgusu; alt başlıkta kent verileri ve Gaziantep'te alışveriş bölgeleri olarak irdelenmiştir. Beşinci bölümde, bulgulara bağlı değerlendirme kriterleri belirlenerek, alışveriş bölgeleri ayrı ayrı kriterlere göre yorumlanarak grafikler üzerinde sonuçlar gösterilmiştir. Altıncı bölümde, tüm alışveriş bölge değerlendirme grafikleri bir araya getirilerek karşılaştırılmıştır. Geleneksel dönemden modern döneme gidildikçe gündelik hayat kavramlarının etki değerlerinin azaldığı vurgulanmıştır. Alışveriş bölgelerindeki tespit edilen sorunlara yönelik öneriler getirilerek çalışma sonuçlandırılmıştır. Anahtar Kelimeler: Gaziantep'te Alışveriş Olgusu, Gündelik Hayat

Throughout history, human beings have made it a necessity to gather at certain times in certain places in order to exchange and transfer their knowledge and experiences to each other as a result of the necessity of maintaining social life. The phenomenon of shopping in the traditional period is integrated with other functions in the city and takes place in the urban space. This urban space is also a public space; it contains spatial elements that feed the religious, social and cultural activities of the urbanite. In the modern period, the shopping phenomenon is breaking away from the city center and integrating with the spatial elements it creates in itself. The change in this shopping phenomenon occurs as different shopping districts and different public spaces within the city. The phenomenon of shopping in Gaziantep is formed in three different regions as products of the traditional-modern-post-modern period. Although shopping districts may seem unrelated to each other, the phenomenon that keeps these differences together in the city is 'Everyday Life' and its components dec The aim of the study is to provide a different perspective based on the concepts and components of everyday life in order to decipher the physical relationships between shopping places and the city. Within the scope of the study, in the first section, there is information about the boundaries, subject and purpose of the study. In the second section, the literature resources related to the research topic and the research field are included. In the third section, the materials and methods of the study are described. In the fourth section, the findings of the study, everyday life concepts-components, shopping phenomenon and shopping phenomenon in Gaziantep were examined in the top title; urban data and shopping regions in Gaziantep were examined in the bottom title. In the fifth section, evaluation criteria depending on the findings are determined and shopping districts are interpreted according to individual criteria and the results are shown on the graphs. In the sixth section, all shopping district evaluation charts are decoupled and compared. It has been emphasized that the impact values of everyday life concepts decrease as we move from the traditional period to the modern period. The study was concluded by introducing recommendations for the identified problems in shopping districts. Keywords: Shopping Phenomenon in Gaziantep, Everyday Life
Examining the phenomenon of shopping in Gaziantep through everyday life
Keywords: Mimarlık; Architecture