Özel Güvenlik Personelinin Duygusal Tutarsızlık Seviyelerinin Çatışma Sıklığı Üzerine Etkisi - Bedirhanoğlu, Ahmet (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2017)
Bu çalışmanın amacı, işletmelerde özel güvenlik personeli olarak çalışan kişilerin beş faktör kişilik özelliklerinden “duygusal tutarsızlık” boyutunun çatışma sıklığına etkisinin ortaya konulması oluşturmaktadır. Diğer taraftan duygusal tutarsızlık kavramını oluşturan alt boyutlar ile çatışma sıklığı arasında herhangi bir ilişki olup olmadığını tespit etmek, bu araştırmanın diğer bir amacını oluşturmaktadır. Araştırma, Gaziantep ilinde özel güvenlik personeli olarak çalışan 368 kişi ile anket uygulanmak suretiyle gerçekleştirilmiştir. Anket uygulaması sonucunda elde edilen verilerin durumunu ortaya koymak amacıyla öncelikli olarak Keşfedici Faktör Analizi yapılmış ve beş faktör kişilik özelliklerinden duygusal tutarsızlık boyutunun aşırı tepkisellik ve aşırı karamsarlık olmak üzere iki boyutta ifade edilebileceği anlaşılmıştır. Keşfedici Faktör Analizi uygulanan veriler, daha sonra Doğrulayıcı Faktör Analizine tabi tutulmuş ve ölçeğin iki boyutta açıklandığı tespit edilmiştir. Anket formunun birinci bölümünde yer alan cinsiyet, eğitim düzeyi, medeni durum, görev yerine dair sorular için frekans analizleri gerçekleştirilmiştir. Daha sonra araştırma kapsamında oluşturulan hipotezleri test edebilmek için Bağımsız Örneklem T Testi, Tek Yönlü ANOVA ve Basit Doğrusal Regresyon Analizleri yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda özel güvenlik personellerinin duygusal tutarsızlık durumlarından aşırı karamsarlık boyutunun, işletmede yaşadıkları çatışma düzeylerine etki ettiği tespit edilmiştir.
Keywords: duygusal tutarsızlık; çatışma sıklığı; beş faktör kişilik özellikleri; özel güvenlik personeli