Tasarruf-yatırım ilişkisi: Feldstein-Horioka Hipotezinin ticari ve finansal dışa açıklık durumuna genişletilmesi - Koçdemir, Selen Utlu (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2022)
Bu araştırma ile Feldstein-Horioka hipotezi perspektifinde, 1990-2019 dönemi için yatırım ve tasarruf ilişkisine, dışa açıklığın ve ülke büyüklüğünün etkisi gelir seviyesine göre sınıflandırılmış, yüksek gelirli ve orta-yüksek gelirli ülke gruplarında panel eş-bütünleşme ve nedensellik yöntemleri ile analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular her iki ülke grubu için yüksek derecede sermaye hareketliliği ile birlikte yurt içi yatırımların, yurt içi tasarruflar tarafından finansmanının sağlanmadığını göstermiştir. Yüksek gelirli ülke ekonomilerinde dışa açıklık oranlarının yurt içi yatırımlara bir etkisi olmazken, orta -yüksek gelirli ülkelerde dışa açıklık oranlarının yurt içi yatırımların bir fonksiyonu olduğu belirlenmiştir. Nedensellik testleri sonucunda ise, her iki ülke grubu için de yurt içi tasarruf ile yatırım arasında çift yönlü nedensellik ilişkisi ortaya konulmuştur.

With this research, in the perspective of the Feldstein-Horioka hypothesis, the effects of openness and country size on the relationship between investment and savings for the period 1990-2019 were classified by income level and analyzed by panel cointegration and causality methods for high-income and middle-high-income country groups. The obtained findings mean that with a high degree of capital mobility, domestic investments are not financed by domestic savings for both country groups. It can be thought that this finding reflects the commercial and financial liberalization movements and reform measures carried out for many years in the country groups examined. While openness rates in high-income countries have no effect on domestic investments, it has been determined that openness rates are a function of domestic investments in middle-high-income countries. As a result of the causality tests, a bidirectional causality relationship between domestic savings and investment was revealed for both country groups.
The saving-investment relationship: Extending the Feldstein-Horioka Hypothesis to the commercial and financial openness status
Keywords: Ekonomi; Economics