Farklı denge eğitimlerinin kronik ayak bileği burkulması olan sporcularda denge ve fonksiyonel performans üzerine etkileri - Keleş, Mesut (Hasan Kalyoncu Üniversitesi / Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı / Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı, 2023)
Bu çalışmanın amacı, kronik ayak bileği burkulması olan sporcularda 8 haftalık, farklı denge egzersiz eğitim programlarının denge ve fonksiyonel performans üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Çalışmaya Bingöl Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tesislerine gelen, yaşları 13-18 arasında değişen 58 kronik ayak bileği burkulması olan sporcu dahil edildi. Sporcuların ayak bileği fonksiyonel limitasyonları Cumberland Ayak Bileği İnstabilite Anketi ile değerlendirildi. Sporcuların fonksiyonel kısıtlılıklarını değerlendirmek için Ayak ve Ayak Bileği Beceri Skalası, Spor alt skalası (FAAM-S) kullanıldı. Bireyler basit randomizasyonla Stroboskopik (n=15, yaş; 14,93±1,44 yıl,), Bosu (n=14, yaş; 14,50±1,40 yıl), İkili görev (n=14, yaş; 14,64±1,22 yıl) ve Kontrol (n=15, yaş; 15,27±1,22 yıl) olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Üç egzersiz grubuna 8 hafta boyunca (3gün/hafta) denge egzersiz eğitimi verildi. Bireylerin fonksiyonel performansları; Yan Sıçrama Testi ve Tek Bacak Üç Adım atlama testi ile, dinamik dengeleri Y Denge Testi (YDT) ile, statik dengeleri ise Flamingo testi ile çalışma başlangıcı ve bitiminde değerlendirildi. 8 haftalık eğitim sonrası yapılan değerlendirmede her üç egzersiz grubunun da fonksiyonel performansında ve denge parametrelerinde eğitim öncesine göre artış saptandı (p<0,05). FAAM-spor skalası gruplar arası karşılaştırmada, her üç eğitim grubu da kontrol grubuna göre üstün bulundu. Fakat eğitim gruplarının birbirlerine üstünlüğü bulunmadı. Statik denge karşılaştırmasında Bosu grubu kontrol grubuna göre anlamlı gelişme gösterdi (p<0,05). Fonksiyonel performans (Yan Sıçrama testi) karşılaştırmasında Bosu ve Stroboskopik gözlük grubu kontrol grubuna göre anlamlı gelişme gösterdi (p<0,05). Farklı denge egzersizlerinin ve ekipmanlarının yapıldığı uzun dönemli çalışmalar kronik ayak bileği yaralanmalarının tedavisi açısından literatüre ışık tutacaktır. Teknoloji gelişimiyle egzersiz aparatlarının geliştirilmesi ve rehabilitasyonda yer verilmesi sporcu sağlığı açısından önemli olabilir.

The aim of this study is to investigate the effects of an 8-week diverse balance exercise training prog-ram on balance and functional performance in athletes with chronic ankle sprain. The study included 58 athletes with chronic ankle sprain, aged between 13 and 18, who visited the Bingöl Youth and Sports Provincial Directorate facilities. The ankle functional limitations of the athletes were assessed using the Cumberland Ankle Instability Questionnaire. The Foot and Ankle Ability Measure, Sports subscale (FAAM-S), was utilized to evaluate athletes' functional limitations. Individuals were randomly assigned to four groups: Stroboscopic (n=15, age: 14.93±1.44 years), Bosu (n=14, age: 14.50±1.40 years), Dual-task (n=14, age: 14.64±1.22 years), and Control (n=15, age: 15.27±1.22 years). The three exercise groups received balance exercise training three times a week for 8 weeks. Functional perfor-mance was assessed at the beginning and end of the study using the Lateral Hop Test and Single Leg Triple Hop Test for dynamic balance, the Y Balance Test (YBT) for dynamic stability, and the Flamingo Test for static balance. After the 8-week training period, all three exercise groups demonstrated signifi-cant improvements in functional performance and balance parameters compared to pre-training levels (p<0.05). In the comparison of the FAAM-sports scale among groups, all three exercise groups were found to be superior to the control group, with no significant differences between the exercise groups. In the static balance comparison, the Bosu group showed significant improvement compared to the control group (p<0.05). In the comparison of functional performance (Lateral Hop Test), both the Bosu and Stroboscopic groups showed significant improvement compared to the control group (p<0.05). Long-term studies involving different balance exercises and equipment will contribute to the literature on the treatment of chronic ankle injuries. The development of exercise equipment with technological advancements and its integration into rehabilitation may be crucial for athlete health. Keywords: Chronic Ankle Sprain, Balance, Athlete, Functional Performance
Keywords: Kronik Ayak Bileği Burkulması; Denge; Sporcu; Fonksiyonel Performans