Ilımlı ve Orta Şiddette İdiyopatik Skolyozu Olan Adölesanlarda Postural Stabilitenin Karşılaştırılması - Gür, Gözde; Yakut, Yavuz; Aksoy, Songül; Yakut, Yavuz (My University, 2017)
Amaç: Postural stabilite dik duruş ve aktiviteler sırasında,vücut oryantasyonunu ve dengesini düzenlemektedir. Adölesan idiyopatik skolyozda (AİS) gövde deformitesi ve asimetrisi nedeniyle postural stabilite etkilenebilmektedir. Çalışmanın amacı, eğri şiddeti ılımlı ve orta olan AİS'li bireylerde postural stabilitenin karşılaştırılmasıdır.Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya yaşları 13-15 arasında değişen, sağ torasik sol lumbar eğriye sahip 30 birey alındı. 15 birey ılımlı eğri şiddetine (10-20º Cobb) sahipken; 15 birey orta eğri şiddetine (21-45º Cobb) sahipti. Postural stabilite, Bilgisayarlı Dinamik Posturografi Duyu Organizasyon testi ile değerlendirildi. İki farklı eğri şiddetine sahip grup arasındaki karşılaştırmalar, Mann Whitney U test istatistiği ile yapıldı. Bulgular: Ilımlı grupta torasik eğri şiddeti13.461.98º iken, lumbar eğri şiddeti11.86.18º idi. Orta şiddetteki eğri grubunda ise torasik eğri 30.610.0º ve lumbar eğri 28.17.6º idi.Orta şiddetteki eğri grubunda, gözler açık- kabin hareketli durum ile gözler açık-zemin ve kabin hareketli durumda, diğer gruba göre yüksek denge skorları elde edildi (p0.05). Diğer durumlarda, gruplar arasında istatistiksel olarak fark gözlenmedi.Sonuç: Çalışmada, orta şiddette eğrisi olan AİS'li bireylerin, ılımlı şiddette eğrisi olanlara göre daha iyi denge reaksiyonları ile postural stabilite adaptasyonu gösterdiği bulundu.

Objective: Postural stability organizes body orientation in the upright stance and daily activities. Postural stability is affected by the trunk asymmetry and deformity in adolescent idiopathic scoliosis (AIS). The aim of this study was to compare mild and moderate curves in terms of postural stability in patients with AIS.Material and Methods: Thirty subjects, with right thoracic and left lumbar scoliosis, and in the age range of 13 - 15 years, were included in the study. Fifteen subjects had mild curves (10-20º of Cobb) while the other fifteen had moderate curves (21-45º of Cobb). Postural stability was tested with the Computerized Dynamic Posturography Somatosensorial Organization Test. Inter-group comparisons were performed with Mann-Whitney U test statistics. Results: Thoracic curve magnitude was 13.46 ± 1.98º and lumbar curve magnitude was 11.8 ± 6.18º for the mild group. For the moderate group, thoracic curve magnitude was 30.6 ± 10.0º and lumbar curve magnitude was 28.1 ± 7.6º. Higher scores were observed in the "eyes open, swayed vision" and "eyes open, swayed vision and swayed support" conditions for the moderate group (p < 0.05). No significant differences were observed for other test conditions between the groups.conclusion: This study demonstrated that patients with moderate curves had better equilibrium reactions and postural stability adaptations when compared to patients with mild curves in AIS.
Moderate Idiopathic Scoliosis The Comparison of Postural Stability in Adolescents with Mild and Moderate Idiopathic Scoliosis
Keywords: Pediatri