Çocularda intramusküler enjeksiyon uygulanırken oluşan ağrıyı azaltmada buzzy yönteminin etkisi - Karabulut, Orhan (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2022)
Orhan KARABULUT. Çocuklarda İntramüsküler Enjeksiyon Uygulanırken Oluşan Ağrıyı Azaltmada Buzzy Yöntemin Etkisi. Hasan Kalyoncu Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Hemşirelik Anabilim Dalı, Yükseklisans Tezi, Gaziantep, 2022.Araştırma, çocuklarda intramüsküler antibiyotik enjeksiyonuuygulamaları sırasında oluşan ağrının azaltılması için titreşim ve soğuk uygulamayı aynı anda uygulayabilen Buzzy® aygıtının etkisini belirlemek ve buna bağlı olarak çocuktaki kaygıyı azaltmak amacıyla randomize kontrollü bir çalışma olarak gerçekleştirildi. Araştırmanın evrenini, 03 Aralık 2021 – 27 Şubat 2022 tarihleri arasında araştırmanın yapıldığı Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Acil Kliniğinin "Enjeksiyon Odasında" intramusküler uygulanacak 7-12 yaş arasındaki çocukların tümü oluşturdu. Araştırmanın örneklemini ise vaka seçim ölçütlerine uyan, çalışmaya katılmayı kabul eden toplam 100 çocuk oluşturdu ve çocuklar herbir gruba (Kontrol=50, Uygulama=50) basit randomizasyon olarak atandı. Veriler, Bilgi Formu, Çocuklar İçin Durumluk Kaygı Envanteri (ÇDKE), Visual Analog Skala (VAS), Yüz İfadeleri Ağrı Ölçeği-Facial Pain Scale (FPS-R) kullanılarak elde edildi. Araştırma sonucunda; Araştırmaya alınan çocukların, yaş grupları, cinsiyet, son bir yılda enjeksiyon yapılma sıklığı, enjeksiyon korkusu olup olmadığı, ebeveyn eğitimi, ebeveyn yaşları ve ailenin gelir durumları açısından uygulama ve kontrol grupları arasında fark olmadığı (p<,05) bulundu. Kontrol grubunda yer alan hasta çocukların VAS 5. dk çocuk ortalamalarının, uygulama grubunda yer alan hasta çocukların ortalamalarına göre anlamlı daha yüksek olduğu bulundu (p=0,029; p<0,05). Yapılan analiz sonucunda ugulama grubunda yer alan hasta çocukların delta FPS-R ebeveyn bulgularının, kontrol grubunda yer alan hasta çocuklarına göre anlamlı daha düşük ortalamaya sahip oldukları bulundu (p=0,030; p<0,05).ÇDKE son test bulguları tüm hasta çocuklarda FPS-R araştırmacı 5. dk (r=0,443), VAS 5. dk çocuk (r=0,514) ve FPS-R 5. dk ebeveyn (r=0,412) bulguları ile pozitif yönlü orta düzey anlamlı bir ilişkisi olduğu bulundu (p<0,05). Yapmış olduğumuz çalışmada elde ettiğimiz verilerde, Buzzy®aygıtı uygulamasının ağrı kontolünde olumlu etkisinin bulunduğu vebunun sonucunda kaygı düzeyini azalttığısonucu elde ettik.

Orhan KARABULUT. The Effect of Buzzy Method on Reducing Pain During Intramuscular Injection in Children. Hasan Kalyoncu University, Graduate Education Institute, Department of Nursing, Master Thesis, Gaziantep, 2022. There search was carried out as a randomized controlled study to determine thee ffect of the Buzzy® device, which can apply vibration and cold application at the same time, in order toreduce pain during intramuscular antibiotic injection applications in chidren, and toreduce anxiety in children accordingly. The universe of study consisted of all children between the ages ok 7 and 12 who would receive intramuscular injections in the 'İnjection Room' of the Batman Training and Research Hospital Pediatric Emergency Clinic, where the search was conducted between 03 December 2021 and 27 February 2022. The sample of the study consisted of a total of 100 children who met the case selection criteria and agreed to participate in the study, and the children were assigned to each group (Control=50, Practice=50) as simple randomization. Data were obtained usingt he Information Form, the Children's State Anxiety Inventory (CCI), the Visual Analog Scale (VAS), the Facial Expression Pain Scale – Facial Pain Scale (FPS-R). As a result of there search; The children included in the study; It was found that there was no difference between the application and control groups in terms of age groups, gender, frequency of injections in the last year, fear of injection, parental educaton, parental age and family income (p<05). It was found that the mean of VAS 5th minute children in the control group was significantly higher than the mean of the sick children in the treatment group (p=0.029; p<0.05). As a result of thecalculation, it wasfoundthatthe delta FPS-R parental findings of the sick children lower mean than the patient children in the control group (p=0.030; p<0.05). The final test findigs of the SAIC were positive, moderately significant, with FPS-R investigate 5th min (r=0.443), VAS 5th min child (r=0.514), and FPS-R 5th min parent(r=0.412) findings in all sick children found to have a relationship (p<0.05). In the data we obtained in our study, we concluded that the application of the Buzzy® device has a positive effect on pain control and as a result reduce the level of anxiety.
The effect of the buzzy method on reducing pain during intramuscular injection in children
Keywords: Hemşirelik; Nursing