Alkol ve madde kullanım bozukluğu nedeniyle ayaktan tedavi gören hastaların çocukluk çağı travmaları, bağlanma stilleri ve mizaç özellikleri açısından karşılaştırılması - Kocaoğlu, Muhammed (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2018)
Bu çalışmada; Alkol ve Madde kullanım bozukluğu nedeniyle ayaktan tedavi gören hastaların çocukluk çağı travmaları, bağlanma stilleri ve mizaç özellikleri açısından karşılaştırılması amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini, Yeşilay Danışmanlık Merkezinde ayaktan tedavi alan hâlihazırda 542 bağımlı birey oluşturmaktadır. Araştırmada uygun/kazara örnekleme kullanılmış olup, bağımlı tanısı almış bireylerin arasından, kolay ulaşılabilir ve uygulama yapılabilir kişiler seçilmiştir. Araştırmaya katılan katılımcılar toplamda 116 kişi olup, bunların 103’ü erkek, 13’ü kadındır. Katılımcıların 39’u alkol bağımlısı iken, 77’si keyif verici herhangi bir maddeye karşı bağımlılık tanısı almıştır. Araştırmanın veri toplama araçları olarak; Michigan Alkol ve Madde Tarama Testi, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği, Memphis, Pisa, Paris ve San Diego Mizaç Değerlendirme Anketi’nin Türkçe Formu, İlişki Ölçekleri Anketi ve araştırmacının hazırlamış olduğu Kişisel Bilgi Formu uygulanmıştır. Yapılan araştırmada istatistiki değerlendirmeler için; davranış bilimlerinde genel olarak tercih edilen istatistik programının, “ SPSS 21.0” versiyonu kullanılmış ve yorumlanmıştır. Çıkan verilerin aralarındaki sonuçları karşılaştırmada ve yorumlamada;Mann Whitney-U testi, Kruskal Wallis - H testi, Bağımsız grup t testi,Pearson Çarpım Moment Korelâsyon Analizi, Spearman testi kullanılmıştır. Sonuçların alt tip puanlarını yordamak için çoklu regresyon analizi yapılmıştır. Yapılan araştırmanın anlamlılık düzeyi p<0.05 düzeyinde kabul edilmiştir. Sonuç olarak; yapılan araştırmada ayaktan tedavi desteği gören alkol ve madde kullanan bireylerde çocukluk çağı travmaları, mizaç özellikleri ve bağlanma stilleri ile bağımlılık düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır.
Keywords: Alkol ve Madde Bağımlılığı; Çocukluk Çağı Travması; Mizaç Özellikleri; İlişki Durumu; Bağımlılık Şiddeti