Eğitim harcamaları ve ekonomik büyüme ilişkisi Türkiye ve bazı ülkeler üzerine ekonometrik bir uygulama - Göçer, Murat Cafer (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2020)
Çalışmada seçilmiş altı ülkenin (Türkiye, Almanya, Yunanistan, Finlandiya, Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri) eğitim harcamaları ve ekonomik büyümesi arasındaki ilişki 1987-2018 yılları arasındaki ekonomik büyüme ve eğitim harcamaları yıllık verileri kullanılarak incelenmiştir. Değişkenler arasında öncelikle eş bütünleşmenin varlığı Panel Eş bütünleşme testleri olan Pedroni, Kao ve Johansen Fisher Eşbütünleşme testleri ile ortaya konularak eğitim harcamalarının ve ekonomik büyümenin uzun dönemde birlikte hareket ettiği sonucuna varılmıştır. Daha sonra ise ekonomik büyümenin ve eğitim harcamalarının ayrı ayrı bağımlı değişken olarak belirlendiği modeller kurularak Panel DOLS ve FMOLS analizleri yapılmış değişkenlerin katsayılarına ulaşılmıştır. Elde edilen uzun dönemli ilişki ve değişken katsayılarının istatistiki olarak anlamlı pozitif olması bir ülkede ekonomik büyüme için eğitime yapılan harcamaların çok önemli katkılar sağladığını aynı zamanda eğitime yapılan harcamalarının uzun dönemde ülke refahını pozitif yönde etkilediği sonucu ortaya koymuştur.

The study selected six countries (Turkey, Germany, Greece, Finland, Japan and the United States) relationship between education spending and economic growth were examined using annual data between the years 1987-2018. The existence of cointegration among the variables was first demonstrated by the Co-integration tests Pedroni, Kao and Johansen Fisher Co-integration tests and it was concluded that education expenditures and economic growth act together in the long term. Afterwards, Panel DOLS and FMOLS analyzes were conducted by using models in which economic growth and education expenditures were determined as dependent variables, and coefficients of variables were obtained. The long-term relationship and the variable coefficients were statistically significant, indicating that the expenditures made on education for economic growth in a country made significant contributions, and that spending on education positively affected the welfare of the country in the long term.
Keywords: Ekonomi; Economics