A bim based design optimization framework for the energy efficient building design in Turkey - Sherko, Renas Kameran Mawlood (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2018)
Türkiye'deki binalar konfor şartlarını sağlamak için çok fazla enerji harcarlar. Bu, tasarımcılar tarafından yapılan ve çevresel etki ve enerji değerlendirmesine dair herhangi bir düşünceye sahip olmayan etkili tasarım kararından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, tasarım parametrelerinin, tasarım aşaması boyunca, uygun bina tasarımını geliştirmek için yeterli bilgiyi öneren önemli bir faktör olan çevre göz önünde bulundurularak çalışılması ve incelenmesi gerekir. PV (fotovoltaik) teknolojisi gibi yenilenebilir enerjinin uygulanması, daha iyi bir enerji performansına ve daha az CO2 emisyonuna neden olabilecek bir başka çözüm olabilir. Yeni bir çalışma olarak BIM, Türkiye'de yüksek bina performansı için tasarım parametrelerini göz önünde bulundurarak enerji verimli tasarım çözümleri sağlamaktadır. Bu nedenle, bu araştırmanın amacı, Türkiye'de enerji verimli binalar için konsept tasarımını etkileyen faktörlerin yerel değerleri ve enerji değerlendirmesini dikkate alarak optimize edilmiş tasarım süreci, teknoloji uygulaması, bina tasarımı kuralları için stratejik bir BIM çerçevesi geliştirmektir. Araştırma, nitel ve nicel içgörüler kazanmaya ve mevcut uygulamaları anlamalarına yardımcı olan çoklu vaka çalışmaları metodolojisini benimsemiştir. Sonuç, Türkiye'de optimize edilmiş bina tasarımı için bir tasarım rehberi olacaktır. Bu tasarım kılavuzu, tasarımcıların tasarım optimizasyon süreci, etkin teknoloji uygulaması, kurallara dayalı tasarım geliştirme ve sürdürülebilir bina tasarımı için yerel değerleri yansıtan enerji değerlendirme planı için BIM'in başarılı bir şekilde kullanılmasına yardımcı olacaktır.
Keywords: Bina bilgi modelleme (BIM); BIM çerçevesi; Tasarım oluşturucu; Enerji tüketimi; Enerji verimliliği; Revit mimarisi